OLED blir voksent


OLED-skjermer blir snart like vanlig som LCD
(Bilde: Samsung)

Samsung er verdens største produsent av OLED-skjermene som sitter i alt fra mobiltelefoner til MP3-spillere, og selskapet legger nå aggressive planer for å erstatte dagens LCD-skjermer med OLED i løpet av få år. Selskapet som lager 32 prosent av alle verdens OLED-skjermer, annonserer nå det første skrittet på veien, som er å produsere og markedsføre en 17-tommers dataskjerm med OLED-teknologi i løpet av 2005.

Samsungs 17-tommers prototype kjører en naturlig oppløsning på UXGA - eller 1600x1200. OLED-skjermen har lysstyrke på 400 lumen og samme strømforbruk som en 15-tommers LCD-skjerm. Skjermen skal vises frem på SID-konferansen på den 25. mai, og skal ifølge Samsung settes i produksjon i løpet av året. Dermed kan vi få den første OLED-skjermen til vanlige dødelige allerede neste år.

Men det har ikke vært noen dans på roser å få det til: - I motsetning til produktene som ble utviklet tidligere, har disse monitorene støtte for alle farger, og de har svært lav responstid, sier Samsung i en pressemelding.

- Skjermerne er også mye lysere, og kan støtte bevegelige bilder i superhøy kvalitet.OLED har mange fordeler over LCD
(Bilde: Samsung)

Fordelene med OLED (Organic Light Emitting Diode)-skjermer er så mange at de omtrent kan sies å være flate CRT-skjermer med LCD-teknologi: De har større lysstyrke, bredere innsynsvinkel og er så raske at responstiden ikke lenger blir noe å tenke på. I tillegg er panelene tre ganger så tynne som LCD-ene, bruker halvparten så mye strøm - og, siden organiske LED-er er selvlysende, trenger man heller ikke bakbelysning.

Les mer om OLED-teknologi på Samsung SDI sine hjemmesider.


Ikke størst
Selv om Samsungs 17-tommer nok blir den første masseproduserte OLED-skjermen som er stor nok til å bruke med datamaskiner, er den langt fra den største OLED-skjermen noensinne: Den tittelen har EPSON et godt forsprang på, med sin 40-tommers OLED-skjerm - som ble annonsert i går.

Seiko EPSON sin 40-tommer blir antakelig i største laget for de fleste databrukere, og er først og fremst tiltenkt det sterkt voksende markedet for flate TV-skjermer. Skjermen kommer heller ikke på markedet før i 2007.

(Kilder: ZDNet UK, Samsung SDI, Korea Times, EPSON, Japan Today)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen