Fjonge farger er en av fordelene med OLED-teknologien.
Fjonge farger er en av fordelene med OLED-teknologien. (Bilde: LG)

OLED smadret QLED i britisk blindtest

Stakk av med 29 av 30 stemmer.

TV-produsentene kappes om å tilby oss det aller beste bildet, og da koker det ofte ned til hvilken skjermteknologi som benyttes. Skal vi da tro et knippe brukere av britiske AVForums er den nåværende OLED-teknologien overlegen.

I en blindtest med 30 deltakere var nemlig 29 enige om at OLED-modellen Philips 55POS9002 var å foretrekke. Sistemann slet med å bestemme seg og mente det stod uavgjort mellom Philipsen og konkurrenten Samsung med QLED-modellen QE55Q7F.

Testen ble satt opp av AVForums i samarbeid med Philips, men det ble passet på at produsenten ikke påvirket resultatet.

Begge de 55-tommers TV-ene – som også koster omtrent det samme – ble kjøpt inn nye fra en uavhengig forhandler og kalibrert av AVForums. Merkenavn og stativ ble dekket til slik at det ikke skulle være mulig å se hvilke TV-er som ble brukt.

Visningen ble holdt hos anerkjente BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) i London, men med mange seter i bredden. For å minimere påvirkningen av innsynsvinkler ble derfor visningen gjort to ganger, der folk byttet plasser i mellomtiden.

Suverent best i blindtest

De tretti og formodentlig over gjennomsnittlig TV-interesserte forumbrukerne ble bedt om å gi mellom 0 og 100 poeng i underkategoriene kontrast, bevegelse, skarphet og farge, samt en poengsum for totalinntrykket.

  Philips OLED Samsun QLED
Farge 90 64
Kontrast 92 63
Bevegelse 83 74
Skarphet 89 63
Totalsum 89 66

OLED-en fra Philips stakk av med den høyeste poengsummen i samtlige kategorier. Det er altså liten tvil om at OLED har sine fordeler sett mot QLED, som i bunn og grunn er LED med tredjegenerasjons «kvanteprikker» – et slags filter bestående av bittesmå partikler som kan gi fra seg forskjellige farger avhengig av størrelse.

Les mer i vår analyse: OLED versus kvanteprikker »

Fikk du med deg Samsungs enorme QLED-monitor?
Klasker til med superbred 49-tommers spillskjerm >>>

(Kilde: Flatpanels.dk)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen