Ingen av de store OLED-produsentene har klart å knekke masseproduksjonskoden riktig ennå.
Ingen av de store OLED-produsentene har klart å knekke masseproduksjonskoden riktig ennå. (Bilde: LG / Flickr)

Derfor vil OLED være dyrt i lang tid

Fabrikkene sliter fremdeles med lav avkastning.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Masseproduksjonen av store OLED-TV-er har slitt med lav avkastning i lang tid allerede, men dessverre er det ingen gladnyheter å melde denne gangen heller.

Analysebyrået DisplaySearch ga nylig ut sin kvartalsrapport om tilstanden i OLED-verden, og her kommer det fram at du fremdeles må se langt etter rimelige OLED-TV-er.

Dyrt i årevis framover

Kostnaden ved å produsere OLED-paneler holder seg nemlig like høy som snødekte tinder. Antallet modeller som må forkastes, materialkostnader og ansatte gjør at de få TV-ene som kommer gjennom nåløyet koster flesk, og utviklingen ser ut til å fortsette i uoverskuelig framtid.

For mannen i gata betyr dette at OLED-TV-er forblir svindyre i flere år framover, såframt ikke produsenter som LG og Samsung oppnår et gjennombrudd. LGs første 55 tommer store OLED-TV i Norge koster for eksempel 90 000 kroner.

Litt billigere neste år

Produksjonen av OLED-paneler koster hele sju ganger så mye som LCD per dags dato. DisplaySearch forutser likevel en viss framgang i masseproduksjonen, og anslår at kostnadene vil falle med rundt 35 prosent i forhold til dagens nivå i 2014. Dette innebærer likevel at det er fem ganger dyrere med OLED-produksjon enn LCD.

Et annet illustrerende eksempel på OLED-problemet er Samsungs manglende lanseringsdato på sin egen 55 tommer store OLED-TV. Dette er altså en TV de først viste fram for halvannet år siden på CES 2012.

Mens vi venter på OLED, ser det ut som at LCD-skjermer med 4K-oppløsning blir stadig mer vanlig. Det er også verdt å nevne at det faktisk er 4K-OLED på vei i tillegg.

Kinesiske AUO hevder de har verdens største OLED på lager:
OLED-panelene når nye høyder »

(Kilder: DisplaySearch via HDTVtest)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen