Ole Bull - Himmelstormeren

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Se større versjon og flere bilder
Fiolinspill knytter filmen sammen.

Dokumentarfilmen om Ole Bull er laget av Aslak Aarhus og tar for seg hele hans liv. Og for et liv han levde. Historien om fiolinisten fra Bergen er en historie om drømmer som ble levendegjort. Det var det han levde for; å leve ut sine drømmer. Han spilte på toppen av Kheopspyramiden i Egypt, turnerte Europa og USA rundt, og stiftet sin eget lille Norge i Amerika. Drømmen om en norsk koloni i USA gikk derimot i knus. Ole Bull ble nær ruinert av prosjektet i Pennsylvania. Han må også være den eneste nordmann som har solgt flasker med sitt eget badevann.

God variasjon

Regissør Aarhus tar i bruk mange knep for å fange seeren, og for å fange nysgjerrigheten rundt Ole Bulls liv. Henning Kraggeruds fiolinspill er en, den bergenske stemmen som leser fra Bulls brev og dagbok er en annen. Det er i det hele tatt en fin blanding av musikk, fortellerstemme, og lesing av brev fra Bull og hans kone og far.

Bilder av Bull, og rekonstruksjoner av hendelser i hans liv gjør det enda bedre. Dette gir en god variasjon, og er kanskje det beste med hele filmen.

Alle sider ved hans liv

Historien om Ole Bulls liv er interessant i seg selv. Det er så mange aspekter ved denne mannens liv at det er vanskelig å få med alt som er interessant og relevant i halvannen times dokumentar. Til tider kan det bli vel mye informasjon, og det spørs om ikke Aarhus kunne ”killed” enda flere ”darlings”, som det heter på journalistspråket. Å dekke over alle delene av hans liv kan være vanskelig. Men når sant skal sies; Himmelstormeren lykkes i stor grad med å dekke alle deler av hans liv på en tilfredsstillende måte.

Se større versjon og flere bilder
Ole Bull var en kompleks mann, med både suksess og tragedie.

Både Bulls liv som musiker og hans forretningstalent blir godt skildret. Det gjør også hans totalt mislykkede ekteskap og familieliv. Ole Bull hadde nemlig ikke bare lyse sider ved sitt liv; han giftet seg med franske Felicie og fikk mange barn. Noen av dem døde raskt etter fødselen, og Ole rakk ikke engang å se dem før de døde. Han oppholdt seg nemlig mer i utlandet enn hjemme hos kone og barn.

Historien er godt fortalt. Man blir interessert i Ole Bulls liv fra første fiolintone, og interessen vedvarer filmen ut. Allikevel sitter man med en følelse av at det er noe som mangler. Hva det er, er verre å sette fingeren på. Kanskje hadde en film om Ole Bull gjort seg enda bedre som spillefilm? Et hypotetisk spørsmål som man trolig aldri får svar på. Men det er betimelig å stille det. Det er nemlig litt irriterende å ikke få se Ole Bull på scenen i ”levende live”. Da hadde man fått et enda bedre innblikk i fiolinvirtuosens spill.

Konklusjon

Himmelstormeren leverer så absolutt varene. Ole Bulls liv blir skildret på en glimrende måte, og de mange filmtekniske grepene gjør filmen levende og variert. Samtidig sitter man igjen med en følelse av at noe mangler. Men den følelsen er liten, og bør ikke hindre deg i komme deg opp av godstolen og se filmen om Ole Bulls liv.

Ole Bull - Himmelstormeren

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen