Økt pågang for Itanium 2

For kort tid siden ble det sagt at EM64T kunne føre til dårligere salg av Intels "ekte" 64-bits prosessor, nemlig Itanium. Hewlett-Packard er en av selskapene som offentlig gikk ut i media og bekreftet at de kom til å droppe Itanium-baserte arbeidsstasjoner og i stedet bruke EM64T.

Intels Abhi Talwalkar bekreftet på Intel Developer Forum i september at introduksjonen av EM64T faktisk hadde hatt negativ innvirkning på utbredelsen av Itanium-systemer. Det ble ikke lagt frem noen spesifikke tall, men dette har nok gjort størst utslag på 64-bits arbeidsstasjoner.

Ifølge Jeff Richardson i Intel er etterspørselen etter Itanium på stigende grunnlag. Han bekreftet ovenfor Digitimes i forrige uke at 38 av verdens 100 største selskaper vil ha installert minst én Itanium-server før årsskiftet.

Itanium har definitivt fått litt gratis markedsføring etter at NASA og SGI la ut informasjon om sin superdatamaskin med 10 240 Itanium 2-prosessorer. Denne er kjent under kodenavnet "Columbia".

I tiden fremover kommer Intel til å satse hardt på "high-end"-modeller av Itanium og droppe all produksjon av budsjettversjoner for arbeidsstasjoner. Disse var tidligere ment for utviklere som ville lage applikasjoner for IA64, men strategien endres nå som EM64T også har kommet på banen. Dette er selvsagt beklagelig for selskaper som allerede har innlemmet slike arbeidsstasjoner som en del av maskinparken.

En ting er iallfall sikkert: Intel har ikke råd til å tape ansikt med Itanium etter å ha investert mange milliarder dollar i denne arkitekturen over flere år. Man kan vel si at både AMD Opteron, IBM Power og Sun UltraSparc alle utgjør reelle konkurrenter til IA64 - i tillegg til Intels egen Xeon EM64T.

(Kilde: Digitimes, IBM, Intel)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen