Økt aksept for åpen kildekode

Bedrifter i Europa og Nord-Amerika som har vurdert eller benytter programvare basert på åpen kildekode ser tilstrekkelig nytte i å bruke det for bedriftskritiske applikasjoner innen områder som driver omsetningen og forbedrer kundeservicen. Dette ifølge en internasjonal studiet gjennomført av Forrester Consulting på vegne av Unisys, ifølge en pressemelding fra sistnevnte.

Nesten 500 IT-sjefer i Europa og Nord-Amerika har blitt intervjuet i undersøkelsen. Drøye halvparten av de spurte - 58% i Nord-Amerika og 51% i Europa - skal ha svart at de benytter seg av åpen kildekode selv for bedriftskritiske applikasjoner. Samtidig svarte de at de er bekymret angående tjenestetilgjengelighet for å kunne få den fulle utnyttelse av sine åpen kildekode-baserte løsninger. Drøye 79 prosent bruker åpen kildekode i sin applikasjonsinfrastruktur - databaser og web- og applikasjonsservere.

62 prosent av de spurte mente at investeringer i programvare basert på åpen kildekode kan gi betydelige avkastninger, spesielt gjennom reduserte driftskostnader. Nærmere 80 prosent anså andre faktorer som enda viktigere, blant annet støtte for åpne standarder, benyttelse av kode uten restriksjoner og å slippe å låse seg til bestemte leverandører.

Ifølge undersøkelsen mener 57 prosent at åpen kildekode er "viktig eller meget viktig" for å lette på overgangen til tjenesteorientert arkitektur (SOA). Ifølge Forrester er støtte for åpne standarder av stor verdi for kommende SOA-baserte arkitekturer, og er som nevnt ansett som et viktig attributt av snaue 80 prosent av de spurte - nærmere bestemt 78 prosent.

Det største problemet med åpen kildekode er tilsynelatende tilgjengeligheten av tjenester. Nesten tre fjerdedeler (74 prosent) av IT-sjefene hadde bekymringer med tanke på tilgjengeligheten av konsulenttjenester innen integrasjon, support og lignende. Unisys mener selv at større tjenesteleverandører med erfaring innen bedriftsløsninger vil gjøre slike tjenester tilgjengelige, fremfor mindre leverandører som ikke har muligheter til å tilby mer dekkende tjenester.

Følgende tjenester svarte over to tredjedeler at de forventer seg fra sine leverandører:

 • Vedlikehold av programvare basert på åpen kildekode (83 prosent)
 • Livssyklussupport (80 prosent)
 • Konsulenttjenester (77 prosent)
 • Integrasjon av åpen kildekode-baserte komponenter (76 prosent)
 • Integrasjon av åpen kildekode med proprietær programvare (74 prosent)
 • Applikasjonsutvikling innen rammen for åpen kildekode (72 prosent)

Undersøkelsen ble gjennomført i fjerde kvartal 2006 av Forrester, via telefonintervjuer med 486 beslutningstagere innen åpen kildekode i Europa og Nord-Amerika. De spurte skal ha vært involverte i strategispørsmål, innkjøpsbeslutninger og budsjettering. Selv om undersøkelsen var på oppdrag fra Unisys skal ikke de spurte ha visst om Unisys sitt engasjement.

Kun bedrifter som indikerte at de minst har vurdert programvare basert på åpen kildekode ble tatt med i undersøkelsen.

Den geografiske nedbrytningen av de undersøkte regionene er som følger:

 • Nord-Amerika 35 %
 • Storbritannia 19,1 %
 • Frankrike 10,5 %
 • Tyskland 10,5 %
 • Italia 10,3 %
 • Nederland 10,3 %
 • Øvrige europeiske land 4,3 %

Resultatene av undersøkelsen er tilgjengelig på nett: "Standardizing on Open Source: Open Source Software's Expanding Role in the Enterprise"

(Kilde: Pressemelding fra Unisys)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen