Denne økokapselen generer strøm med sol- og vindenergi, og samler vann fra regn og dugg.
Denne økokapselen generer strøm med sol- og vindenergi, og samler vann fra regn og dugg. (Bilde: Ecocapsle.sk)

«Øko-egget» for deg som vil bo utenfor nettet

Genererer strøm med solceller og vindkraft, og vann fra regn og dugg.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det ser litt ut som en tidsmaskin fra Donald Duck, eventuelt noe fra artikkelen «Slik bor vi i år 3000», men det slovakiske selskapet «Nice Architects» mener at de skal ha slike øko-kapsler klare til kunder i det første halvåret av 2016.

Den egg-formede kapselen med navnet «Ecocapsule» er ganske enkelt et kompakt, lavenergi-hus som skal ifølge selskapet gi «komfortabel plass til to voksne», med de nødvendigste fasilitetene som en seng, innlagt vann, kjøkken, toalett og dusj. Alt pakket inn i en 4,45 m lang og 2,25/4,5 meter bred eggform på 1500 kilogram.

2,6 kvadratmeter med høyeffektive solcellepaneler og en vindturbin på en teleskopstang, sammen med et stort 9744Wh-batteri, skal være nok til å holde deg med strøm «nesten hele året på mange steder utenfor infrastrukturen», sier selskapet på sin hjemmeside.

Foto: Ecocapsle.sk

Spennende konsept, om ikke annet

Foto: Ecocapsle.sk

Det ser ut til at Nice Architects har til gode å teste kapselen ut i den virkelige verden enda, for på nettsiden oppgir de ikke reelle testdata, men en analyse utfra værdata fra en Nederlandsk værstasjon. Om to voksne kan bo «komfortabelt» der er vi også litt i tvil om, siden sengen ser ut til å være litt i det minste laget for sam-soving.

Vann skal komme fra innsamlet regnvann og dugg, så hvor lenge du klarer deg uten å måtte gå til bekken kommer an på nedbørsmengden der du er, men kanskje litt verre er det at selskapet ikke sier noe om oppvarming. Kjøkkenet, som består av to kokeplater, ser ut til å være gassdrevet, og selv om det går ann å bruke disse til å varme opp bo-enheten, er det begrenset hvor lenge du kan gjøre det før du går tom for gass. Eller begynner å slite med kullosforgiftning. Den passer kanskje bedre til varmere strøk og/eller årstider, enn som hytteerstatning i den norske fjellheimen?

Foto: Ecocapsle.sk

Størrelsen og den relativt lette vekten gjør at den kan sendes i vanlig shippingcontainer, og fraktes på tilhenger med bil eller til og med trekkdyr, så hvis prisen blir lav nok kan de sikkert fungere som nødboliger i katastrofeområder. Så fremt det ikke blir for kaldt. Uansett tror vi det finnes billigere og bedre løsninger til akkurat det.

Men det er helt klart et spennende konsept, og hadde de bare integrert en løsning for ved-fyring til oppvarming og matlaging, hadde det kanskje fungert som mini-hytte her hjemme på berget. Selskapet oppgir ikke pris på sine hjemmesider, men du kan likevel forhåndsbestille i siste kvartal av 2015 hvis du vil ha en, men da må du selv stå for fraktkostnaden fra Slovakia.

Solceller i seg selv er ikke en dårlig idé her hjemme, vinter og mørketid til tross. De yter nemlig best i lave temperaturer »

(Kilder: Ecocapsule, via Mashable)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen