Oi, så langt vi har kommet!

Siemens SL45i

Dimensjoner: 10,5 x 4,6 x 1,7 cm, 88 gram.
Skjerm: Monokrom, 7 linjer, 101 x 80 piksler.
Teknologi: GSM 900, 1800 MHz
Maskinvare: MMC-minnekort, 32 MB følger med, 200 timer hviletid, 4 timer taletid
Annet: Metalldeksel, mp3-spiller, stereohodesett, verdens beste mobil noensinne.

Pris: ca 6000 kr. Eller 350 kroner på eBay.

Siemens SL45i

Dimensjoner: 10,5 x 4,6 x 1,7 cm, 88 gram.
Skjerm: Monokrom, 7 linjer, 101 x 80 piksler.
Teknologi: GSM 900, 1800 MHz
Maskinvare: MMC-minnekort, 32 MB følger med, 200 timer hviletid, 4 timer taletid
Annet: Metalldeksel, mp3-spiller, stereohodesett, verdens beste mobil noensinne.

Pris: ca 6000 kr. Eller 350 kroner på eBay.
En gang verdens beste mobilprodusent.
En gang verdens beste mobilprodusent.
Det var ikke mange mobiler i år 2000 som hadde minnekortstøtte.
Det var ikke mange mobiler i år 2000 som hadde minnekortstøtte.

Om du er nostalgiker har du sikkert en hel del gode minner om gode mobiltelefoner du har hatt en gang i tiden. Jeg for min del kjenner at hårene i nakken reiser seg når jeg tenker på Siemens SL45i - den første telefonen med innebygget mp3-spiller og støtte for MMC-minnekort.

Telefonen var i sin tid helt fantastisk, og danket enkelt ut alle konkurrentene, kanskje med unntak av at den manglet GPRS. Til gjengjeld var den laget i metall.

SL45i kostet over 4000 kroner i 2001, da jeg kjøpte den demobrukt i en mobilbutikk. Derfor var det helt opplagt at jeg måtte kjøpe den da jeg fant den igjen på eBay til 350 kroner for noen uker siden. Jeg ventet tålmodig i nesten to uker, og på fredag dukket den til min store glede opp på postkontoret.

Følelsen satt da jeg åpnet pakket, satt i SIM-kort og skrudde telefonen på.

Plast...?

Men så oppdaget jeg at telefonen hadde fått et plastdeksel. "Refurbished" betyr tydeligvis at man tar av det originale dekselet og setter på et nytt. Dernest oppdaget jeg at telefonen ikke hadde norsk språk som lovet. Dermed har ikke telefonen norsk ordliste eller æ, ø eller å.

Nuvel - dette var bare noen små skår i gleden. Endelig hadde jeg min kjære SL45i - den beste telefonen som noensinne er laget - i hende. Og til min store glede fant jeg ut at den støtter MMC-minnekort på 1 GB. Dermed er det mulig å ha en del musikk på telefonen.

Ting går fremover

Alt var vel og bra i omtrent to timer. For etter hvert oppdager du at mobilverdenen virkelig har gått fremover siden 2001. Telefonen kan for eksempel ikke lagre flere SMS enn det er plass til på SIM-kortet. Det er heller ikke mulig å bruke mp3-spilleren samtidig som du gjør andre ting, og den fungerer kun med hodesett.

Og det er jo klart at det etterhvert har blitt ganske upraktisk å ikke ha GPRS. Om jeg vil sjekke de siste nyhetene på wap, må jeg faktisk bruke en oppringt forbindelse til Netcom.

Du blir hørt

Jeg kan huske en tid da folk så rart på deg når telefonen ringte med polyfoniske ringetoner. Et helt orkester i lomma var ikke bare nymotens, men også ganske harry. I dag ser folk ironisk nok rart på deg når telefonen din ringer med pipetoner, slik som SL45i gjør.

Det føles heller ikke spesielt praktisk å ikke kunne overføre filer med USB-kabel, og det er ikke veldig sjarmerende at telefonen har ganske dårlig batterilevetid.

Selv om samtalekvaliteten fortsatt er god på SL45i, og mp3-spilleren tross alt har ganske grei lyd den og, kan jeg bare komme med én anbefaling:

La nostalgi være nostalgi. Ting er aldri så bra som du husker det. Enten det gjelder en gammel flamme, The Last Ninja 3 til Commodore 64 eller Siemens SL45i, så er minnene alltid bedre enn the real thing. Om du setter gode, gamle minner tilbake til livet, blir du garantert skuffet.

Genial, men forbikjørt

SL45i var en helt genial mobiltelefon, og jeg liker den fremdeles. Men dessverre er mobilmarkedet et ganske annet i dag. Jeg for min del foretrekker heller en Walkman-telefon fra Sony Ericsson enn en sju år gammel mp3-telefon fra en konkursrammet mobilprodusent.

Det er først når du ser hvor dårlig det som en gang var best er, at du forstår hvor bra de beste telefonene i dag egentlig er. Ja, SL45i er nok dårligere enn selv de billigste av dagens telefoner på de fleste områder.

Er du nostalgisk? Fortell oss om dine gamle favoritter i forumet!

Marius Valle
Journalist, Amobil

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen