GTX 1080 blir heldigvis ikke særlig mye varmere når vi overklokker det, men vi klarte bare ikke dy oss!

Vi overklokker Nvidia GeForce GTX 1080

GTX 1080 blir heldigvis ikke særlig mye varmere når vi overklokker det, men vi klarte bare ikke dy oss! (Bilde: Niklas Plikk, Tek.no)

...og vips så brøt vi 2GHz-merket!

GTX 1080 er allerede best, men hva skjer når vi finner frem overklokkingspisken?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ved å øke GPU-frekvensen med 20,5 prosent og gi minnefrekvensen en liten dytt med 4,2 prosent, har vi som vi ser av de foregående målingene virkelig fått avkastning for tiden vår.

GTX 1080 med standardfrekvenser er omtrent 77 prosent raskere enn GTX 980 og 31,3 prosent raskere enn GTX 980 Ti i våre fire testspill i 1440p-oppløsning. Nå som vi har overklokket det og gjentatt ytelsesmålingene er det imidlertid på tide å telle opp total-«gevinsten».

Og, selv om noen vil hevde at det er kortet som har gjort de tunge løftene, er det uansett slettes ikke småtteri vi har tjent på noen timers arbeid:

Vårt overklokkede GTX 1080 yter nemlig 9,6 prosent bedre enn et GTX 1080 med urørte frekvenser.

Om vi sammenligner vårt overklokkede GTX 1080 mot GTX 980 og GTX 980 Ti får vi henholdsvis 92,2- og 43,8 prosent bedre ytelse.

I praksis har denne ytelsesøkningen stor betydning for de av oss som i dag spiller på en 1440p-skjerm med et 120 Hz- eller raskere panel, samt de heldige som har gått over til 4K-spilling allerede. Spesielt gjorde overklokkingen sitt til at selv de tyngste delene av et spill altdi tvang bildeflyten ned under 30 FPS, og i mange spill ble denne bunnverdien heist opp med over 10 FPS! 

Temperatur og støy

Vi fortalte at vi økte viftehastigheten til 75 prosent under selve overklokkingen, men til dere som nå frykter at dette er nødvendig for å opprettholde en stabil temperatur med økte frekvenser kan vi berolige. Etter å ha funnet vår stabile overklokk lot vi atter grafikkortet ta kontroll over viften, og da sank rotasjonshastigheten drastisk. Vi merket nok at viften måtte rotere noe raskere under hard belastning nå i forhold til uten overklokking, men til noen irritasjon ble den fortsatt ikke. GTX 1080 er rett og slett ganske så stille av seg til å ha en «referansekjøler». 

I vår vante temperaturtest målte vi 82 celsius med overklokket GTX 1080, kontra 80 celsius da det jobbet på standardfrekvensene i vår test

Ønsker du å lære om overklokking av grafikkort?
Slik går du frem for best resultat (Tek Ekstra) »

En liten advarsel til slutt

Det å overklokke grafikkortet kan redusere levetiden på de ulike komponentene det består av. Normalt rekker ikke dette å bli noe problem, dog, ettersom mange uansett bytter kort relativt ofte for å holde tritt med ytelsesutviklingen. 

Tenk deg også om før du stiller frekvenser veldig høyt, og spesielt før du tilfører kortet ekstra spenning i form av volt, ettersom dette kan svi av kortet ditt på millisekunder. 

Om du ikke er en dreven overklokker anbefaler vi deg å begynne veldig forsiktig. Treffer du på feilmeldinger eller artefakter i bildet, ta fem skritt tilbake og si deg fornøyd med økningen. En ekstra FPS er gjerne ikke verdt et ustabilt eller ødelagt system. 

Gå til side

Nvidia GeForce GTX 1080

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen