Offentlige nettsider sprer virus

I en periode fra 1. juni til 26. juni skal Telenor Security Operation Centre (TSOC) ha oppdaget om lag åtti offentlige nettsider som sprer datavirus.

Brukerne ble videresendt til en nettadresse i Kina, og dermed har datamaskinene deres blitt infisert med en bakdør som gjør at uvedkommende får kontroll over maskinen.

Den infiserte datamaskinen blir brukt til å sende ut spam, drive utpressing og samle inn sensitiv informasjon.

Årsaken til økning i slike angrep er at det er blitt enklere for kriminelle å skaffe seg brukervennlige programmer som angriper nettstedene.

Flere tusen brukere kan ha fått infisert PC-en når de besøkte nettstedene, men Telenor og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) nekter å opplyse om hvilke nettsteder det gjelder.

Stortingets justispolitikere, på tvers av partigrupper, reagerer sterkt på hemmeligholdet – de krever større åpenhet.

Grunnen til at det ikke opplyses om hvilke nettsider det gjelder skal være at en slik offentliggjøring krever mye ressurser til kvalitetskontroll. I tillegg risikerer det offentlige å bli saksøkt av private aktører hvis vi går ut med informasjon som ikke er hundre prosent riktig. Per i dag er det andre oppgaver som prioriteres, sier Christophe Birkeland, fungerende assisterende direktør i NSM til Aftenposten.

Også Datatilsynet og Forbrukerrådet reagerer på opplysningene i Aftenposten. Leif T. Aanensen i Datatilsynet sier til Aftenposten at det er nytt for dem at offentlige nettsteder er blitt infisert. Brukerne burde fått vite hvilke nettsteder det gjelder.

(Kilde: Aftenposten (1), Aftenposten (2))

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen