Ødelegger ikke språket

Etter at SMS toget inn i vår hverdag, har mange uttrykt bekymring for hvordan denne nye kommunikasjonsformen påvirker språket vårt. Såkalt SMS-språk har blitt en helt egen utrykksmåte, med setninger fylt av én-bokstavsord og tall om hverandre.

En undersøkelse gjort av universitetet i Cambridge i England viser imidlertid at til tross for SMS-skrivingen, er ikke dagens ungdommer så dårlig rustet når det gjelder språkforståelse likevel.

Universitetet har analysert eksamensoppgaver fra 80-tallet og frem til i dag, og kommet frem til at 16-åringer skriver langt bedre i dag enn de gjorde for 25 år siden.

Dagens 16-åringer er både flinkere til å stave, i tillegg til at ordforrådet har øket de to siste tiårene. Ungdommens forståelse for tegnsetting og riktig bruk av store bokstaver har også styrket seg.

I følge Times Online kan resultatene ha sammenheng med at dagens sensorer er mindre strenge enn 80-tallets, og at de er mer mottakelige for de naturlige endringene i språket. Studentene i dag bruker et mer avslappet språk, og er mindre formelle enn før. Noen benytter til og med SMS-forkortelser i sine eksamensbesvarelser.

Alf Massey, som gjennomførte studien ved det engelske universitetet, tror også at forandringene kan skyldes at dagens studenter rett og slett gjør en større innsats på sine eksamener.

I dag har mange telefonsamtaler blitt byttet ut med tekstmeldinger. Det er derfor trolig at ungdommenes høye forbruk av tekstmeldinger bidrar til et mer bevisst forhold til språket, uansett om man velger å benytte seg av SMS-språk eller holder seg til det vanlige skriftspråket.

(Kilde: Textually, Times Online)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen