Test OCZ Synapse Cache SSD 64 GB

(Bilde: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no)

Denne gir harddisken SSD-ytelse

En super løsning for deg som synes SSD-er er for dyre.

Samtidig som harddisk-prisene skyter til værs, lanserer OCZ sin andre hybridløsning – OCZ Synapse Cache.

Hybrid er teknikken der du kort og greit får det beste fra begge sidene av lagringsverdenen. Du får den meget høye ytelsen til en SSD, men også kapasiteten til en harddisk. Det fungerer ganske enkelt ved at en skjult programvare skjønner hvilke filer du faktisk bruker, og lagrer disse på SSD-en. Mindre aktive filer og programmer sendes automatisk til harddisken.

Synapse fra OCZ
Synapse fra OCZ
SSD-en er i 2,5
SSD-en er i 2,5"-formatet

Slik teknologi bygger en bro mellom markedet for harddisker og SSD-er. Harddisker gir høy kapasitet for en grei sum, mens SSD-er gjerne koster en god del mer og gir høy ytelse.

Med en cache-løsning kjøper du ikke kapasitet, du kjøper ytelse.

Sammen med en inkludert programvare er nettopp OCZ Synapse en slik enhet. Den kommer med en kapasitet på 64 GB eller 128 GB, og det er førstnevnte vi i dag har inne til test. For å få kapasiteten må du selv ordne harddisk, og her står du selv fritt til å velge hva som helst.

Spesifikasjoner

  • Lagringskapasitet: 64 GB (alternativt 128 GB)
  • Format: 2,5 tommer
  • Tykkelse: 9,1 mm
  • Minnebrikker: IMFT Micron 29F64G08CBAAA
  • Kontroller: SandForce SD-2281
  • Teknologi: MLC 25 nm
  • Grensesnitt: SATA 6 Gbit/s
  • Intern datahastighet: 550 MB/s (les) / 490 MB/s (skriv)

Lær mer om SSD-er:
SSD-en din blir tregere hver dag
Dette er levetiden til sin SSD

Takk til OCZ som sendte enheten til test.

Innmaten ser helt normal ut
Innmaten ser helt normal ut
Baksiden er helt ribbet for komponenter
Baksiden er helt ribbet for komponenter
Minnebrikker fra Micron
Minnebrikker fra Micron
Kontroller fra SandForce
Kontroller fra SandForce

Testoppsett

Hovedkort: Asus P8P67 Deluxe (til SSD-testing benyttes Intel-kontrolleren, ikke Marvell)
Prosessor: Intel Core i5 2500k
Minne: G.Skill Ripjaws X DDR3-1600 8GB CL7 (2x4GB)
Strømforsyning: Chieftec Nitro Series 750 W
Skjermkort: AMD Radeon HD 5670
Harddisk: Western Digital Caviar Green 2 TB
Operativsystem: Microsoft Windows 7 Pro

Lærer hva du bruker

Konseptet med en slik cache-løsning er mer eller mindre det samme som for den ekstra kvasse RevoDrive Hybrid som vi har testet tidligere. I den testen har vi gått igjennom mye av hvordan en slik hybridløsning fungerer.

RevoDrive ga knallgod ytelse på de datasettene som var «cachet», og den beviste at slik hybridteknologi faktisk kan fungere godt. Selv om vi var fornøyd med hvordan produktet fungerte, og hva det koster, ser vi at en slik PCIe-løsning kan være litt skremmende for folk flest.

Samtidig er den lignende Intel-teknologien, Smart Response, som sitter innebygget i enkelte hovedkort litt mer vrien å sette opp og du er låst til én spesifikk plattform.

Inn kommer Synapse, som mer eller mindre er en direkte konkurrent til Intels løsning. De to fungerer relativt likt. Synapse er i seg selv bare en litt spesiell SSD, for å få en komplett hybridløsning må du også kjøpe en egen harddisk. Programvaren som får de to til å snakke sammen, ved at aktiv data lagres på SSD-en og de mindre bruke filene på harddisken, følger med. Programvaren heter Dataplex, og blir supplert fra OCZ selv.

Må være oppstartsenhet

For at hybridløsningen skal fungere må den settes opp som en oppstartsenhet. Du kobler harddisken og SSD-en til maskinen som normalt, og startet Windows-installasjonen. Operativsystemet må inn på harddisken.

Med det gjort laster du ned Dataplex fra produktsidene til OCZ, lisensnøkkelen står på baksiden av SSD-en. En omstart til, og både SSD-en og programmet forsvinner for det blotte øyet. Herfra og ut skal alt fungere av seg selv, du skal ikke tenke på hva hybridløsningen gjør. Den skal selv finne ut hvilke filer du faktisk bruker, og sende disse over på SSD-en.

I vårt testoppsett har vi brukt den (frem til harddisk-krisen) trivelig priset Caviar Green-serien til Western Digital. Enheten er på 2 TB, og har en rotasjonshastighet som strekker seg fra 5400 RPM til 7200 RPM. OCZ Revodrive Hybrid, som vi har testet tidligere, benyttet en harddisk med en rotasjonshastighet på 5400 RPM.

Kraftig takhøyde

Selve SSD-en kan se ut som en hvilken som helst SSD, er den ikke som Momentus XT, der harddisken er innebygget. På innsiden finner vi bare et kretskort, minnebrikker og SSD-kontroller – akkurat som i en vanlig SSD.

Kontrolleren som fungerer som hjernen i produktet, er den populære SandForce SF-2281.

Ser man nærmere er det én viktig ting som skiller Synapse fra en helt normal SSD på 64 GB. For det første finner vi åtte minnebrikker fra Micron på innsiden, dette er usynkront 25 nm-minne. Hver brikke har en kapasitet på 8 GB, men hele 50 prosent av den totale kapasiteten er satt av til søppelhåndtering og andre algoritmer som jobber i bakgrunn og holder SSD-en «fersk». Det er normalt med et slikt område på en SSD, typisk 8 – 13 prosent, men her er det altså satt av halvparten.

At så mye lagringsplass er satt til side er nødvendig for Synapse skal fungere optimalt. Når filer skal flyttes frem og tilbake mellom SSD-en og harddisken kan det fort blitt litt rot i filsystemet på SSD-en. Det avsatte området på SSD-en brukes til rette opp i dette. Samtidig er det litt rart at OCZ markedsfører dette som en SSD på 64 GB, når du strengt talt bare får direkte tilgang til halvparten.

Uansett, 32 GB er mye plass i en slik sammenheng, og med 32 ekstra GB gjemt bort kan SSD-en jobbe mye på egenhånd med ytelsesoptimalisering. I forhold til SSD-ens kapasitet kan det være greit å holde seg til en harddisk på 1 – 2 TB sammen med SSD-en på 64 GB og 2 – 3 TB for SSD-en på 128 GB.

Bli med til neste side, så ser vi nærmere på hvor mye ekstra ytelse harddisken vår får med Synapse.

OCZ Synapse 64 GB   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen