Test OCZ Vertex 3.20 SSD 240 GB

(Bilde: Varg Aamo, Hardware.no)

Direkte vakker SSD i mellomklassen

Middels rask godsak som skal nå ut til folk flest.

Det amerikanske selskapet OCZ har vært i hardt vær den siste tiden, etter å ha fått så mye rusk i regnskapet at de ikke har hatt peiling på hvor mye penger de har tjent. Det ser ikke ut til å ha påvirket utviklingen av nye produkter i noen særlig grad, siden vi nå har mottatt et testeksemplar av en splitter ny SSD.

Enheten heter OCZ Vertex 3.20 240 GB, og er en oppfrisket versjon av den gode gamle  OCZ Vertex 3. Hovedforskjellene mellom gamlefar og dagens testmodell er at vi nå sitter med en SSD som benytter minne produsert på 20 nanometers produksjonsteknikk, og at SandForce-kontrolleren har fått seg en oppgradering. Tanken bak er dermed å lage en SSD som tilbyr ytelse nesten på nivå med OCZ Vertex 4, men til en hyggeligere pris.

OCZ Vertex 3.20 240 GB i emballasje.
OCZ Vertex 3.20 240 GB i emballasje.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Som vi tidligere har poengtert får du generelt sett mye igjen på ytelsesfronten ved å bytte ut harddisken din med en SSD, og det er denne generelle forbedringen OCZ fokuserer på. I tillegg peker de på flere funksjoner som skal forbedre enhetens levetid, og dessuten forebygge feil under skriving og lesing.

Overflaten på OCZ Vertex 3.20 240 GB er noe av det lekreste vi har sett.
Overflaten på OCZ Vertex 3.20 240 GB er noe av det lekreste vi har sett.Foto: Varg Aamo, Hardware.no
OCZ Vertex 3.20 240 GB.
OCZ Vertex 3.20 240 GB.Foto: Varg Aamo, Hardware.no
Kontrolleren i nye OCZ Vertex 3.20 er en SandForce SF-2281.
Det står en SandForce SF-2281VB1 i Vertex 3.20.Foto: Varg Aamo, Hardware.no
Minnet er synkrone 20 nm MLC-brikker av Intel-Micron-fabrikat.
Minnet er 20 nm synkrone MLC-brikker av Intel-Micron-fabrikat.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Spesifikasjoner

  • Lagringskapasitet: 240 GB
  • Format: 2,5 tommer
  • Tykkelse: 9,3 mm
  • Minnebrikker: Intel 29F16B08CCMF3
  • Kontroller: SandForce SF-2281VB1
  • Teknologi: 20nm MLC
  • Grensesnitt: SATA 6 Gbit/s
  • Intern datahastighet: 550 MB/s (les) / 520 MB/s (skriv)
  • Produksjonsland: Taiwan

Lær mer om SSD-er:
SSD-en din blir tregere hver dag
Dette er levetiden til sin SSD
Slik installerer du SSD-en riktig

Takk til OCZ som sendte enheten til test.

Etter hvordan den originale Vertex 3 feide gulvet med konkurrentene da vi testet den, er naturlig nok våre forventninger temmelig høye – selv om vi må holde oss litt i tømmene, og huske på at dette ikke er en flaggskipmodell.

Kjempelekkert design

Som vi oppdaget da vi testet OCZ Vector har selskapet åpenbart noen temmelig dyktige designere til rådighet, og når vi pakker opp OCZ Vertex 3.20 understrekes dette nok en gang. Enheten kommer riktignok bare pakket i en tynn plastlomme, og det finnes ikke ekstrautstyr i denne.

Selve enheten er imidlertid noe av det lekreste datautstyret vi har sett, rent visuelt. På den ene siden står en svart- og sølvfarget etikett på en matt, sort overflate, og når vi snur enheten finner vi et helstøpt stykke blankt, mørkt og børstet metall.

Det nytter dog lite å bare skue hunden på hundehuset, og det er innmaten i den lekre lille boksen som vil avgjøre hvordan den duger, både i tester og under virkelig bruk.

Oppdatert innmat

Når vi får plukket Vertex 3.20 fra hverandre finner vi minnebrikkene, som altså er av nesten akkurat samme type som de vi fant inni den imponerende Intel 335 Series 240 GB. Dette lover godt i seg selv, da vi har sett svært god ytelse fra slikt synkront MLC NAND tidligere. I teorien skal minne bygd på denne produksjonsteknikken være littegrann tregere enn 25 nm-NAND, men det har vi ikke sett noen spor av til nå.

OCZ oppgir dog et betydelig høyere strømforbruk for Vertex 3.20 enn hva Intel 335 Series ble oppgitt til å bruke, med 0,55 W under hvile, og 2,1 W ved belastning. Dette er likevel betydelig mindre enn noen harddisk vil behøve, og på et så lavt nivå at vi ikke har praktisk anledning til å teste det.

Kontrolleren er gode gamle SandForce SF-2281, som vi har sett gjør en svært god jobb i de fleste nyere SSD-er. Den spesifikke modellen i Vertex 3.20 er en litt oppdatert utgave av den vi så da Vertex 3 kom inn i testlabben, og alt tyder på at vi vil få se noen temmelig høye verdier når testingen går i gang.

Drøye påstander

OCZ leverer også noen temmelig høye tall i sitt markedsmateriell for dagens testmodell. Vertex 3.20 skal klare å gi oss 550 MB/s lesehastighet og 520 MB/s skrivehastighet, noe som vil imponere oss dersom det stemmer.

Antallet operasjoner i sekundet er på den annen side oppgitt til magre 35 000 ved 4K lesing, og beskjedne 65 000 ved skriving. Dette er trygt innenfor verdiene vi har sett i tester av andre enheter, så vi har ingen grunn til å tro OCZ tar for hardt i – noe som gjør påstandene om maksimale hastigheter enda mer besnærende.

Maksimalt antall IOPS under tilpassede omstendigheter er på den annen side oppgitt til 90 000, men de fleste produsenter har en slik verdi i sine spesifikasjonstabeller som vi sjelden ser i praksis.

I tillegg skal det nevnes at levetiden på den typen minne som står i Vertex 3.20 er litt mer usikker enn minne bygd på 25 nm-produksjonsteknikken. Selve transistorene er nemlig mindre, og slites dermed raskere. OCZ fokuserer imidlertid ganske mye i sitt materiell på at du ikke trenger være redd for levetiden på SSD-en, og oppgir inntil 2 millioner timer MTBF, og at den skal holde ut skrivebelastning på 20 GB om dagen i fem år.

Men nå er det på høy tid å komme i gang, og testene starter på neste side »

OCZ Vertex 3.20 SATA3 240GB SSD   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen