TEST: OCZ Octane SSD SATA 3 512 GB, ny firmware

Test OCZ Octane SSD SATA 3 512 GB, ny firmware

Ekstra SSD-ytelse – helt gratis

Vi tester OCZs egenproduksjon på nytt.

Mot slutten av fjoråret lanserte OCZ sin helt egen SSD, OCZ Octane. De har sydd den sammen selv, med egen kontroller og egen firmware. Det var også den første SSD-en i 2,5"-formatet som gjorde det mulig å klemme inn en hel terabyte med lagringsplass.

Testen vi gjorde den gangen viste at modellen med 512 GB innabords i seg selv var en gyllen kandidat for folk flest. Uansett hvilken form for oppgave den måtte utføre, leverte Octane den samme gode ytelsen over hele fjøla.

Det eneste vi egentlig bet oss litt i leppa over, var at prisen her i Norge er i overkant høy.

Men nå har de kommet med en oppdatering til Octane-serien, som trolig kan gjøre den mer attraktiv – og det koster ikke ekstra.

Ny firmware, gratis ytelse

For en måned siden slapp OCZ en ny firmware til Octane-serien, versjonnummer 1.13. En firmware er den biten med programvare som sitter inni SSD-en, og er en av de viktigste faktorene for hvor god ytelse den kan levere.

OCZ har nå forbedret firmwaren, som du selv kan legge inn på SSD-en for å få ekstra ytelse. Helt smertefri er imidlertid ikke en slik operasjon. Oppdateringen vil slette alt innholdet på SSD-en, så du må starte fra begynnelsen.

Selve firmwaren finner du på OCZ's hjemmesider, og den installeres via deres egen verktøykasse, OCZ Toolbox. Du kan ikke bruke SSD-en som oppstartsenhet når du oppdaterer firmwaren.

Så mye øker ytelsen

Vi har fått inn en ny Octane 512 GB med den nyeste firmwaren på plass til testing, og grafene som nå kommer på rekke og rad forteller deg hvor mye ekstra krutt du får for penga. Klikk på grafene for å se de i full størrelse.

De tre IOmeter-testene vi kjører viser alle gode forbedringer. Antallet IOPS ved lesing av filer på 4 kb øker med et par prosent, men det er ved skriveprosessen oppdateringen virkelig gir utslag. Her øker ytelsen med hele 25 prosent. Forsinkelsestidene står så godt som uendret.

Den noe tyngre workstation-testen kan vise til nesten 15 000 IOPS, en økning på hele 11 prosent. Det som nå gjør akkurat denne målingen veldig spennende er at dette er et konstant tall. Vi lot akkurat denne testen stå og kverne over 85 prosent av SSD-en over helga, uten at IOPS-verdien hadde sunket nevneverdig. Dette er en prestasjon ikke alle SSD-er kan skilte med, men vi merker oss at Samsung 830 i stor grad klarte det samme.

Både AS SSD og Atto viser fortsatt de samme gode overføringsytelsene vi så tidligere. De individuelle målingene fra AS SSD kan vise oss at dette er ytelse SSD-en kan klemme unna også når det er snakk om sekvensiell skriving, noe som betyr at Octane vil klare denne ytelsen i de fleste oppgaver.

Helt til slutt kommer vi til PCMark Vantage, som overraskende nok viser et noe lavere tall enn hva vi hadde før oppdateringen. Nedgangen er på åtte prosent, og en kikk på enkelttestene viser at nedgangen i ytelse er godt spredd utover de totalt åtte testene PCMark kjører. Tapet er i praksis ikke veldig stort, men det er et tap vi gjerne skulle vært foruten.

Konklusjon

Har du en Octane SSD liggende i skuffen, gjør du ingenting galt i oppgradere til den nye firmwaren. Du får langt bedre IOPS ved skriving, som fra vårt ståsted er det beste argumentet for at du skal oppdatere. Workstation-testen over tid viser også at den har mye godt på lager.

Vi ser samtidig at bonusen du får med på kjøpet ikke akkurat er noe du absolutt må kaste deg rundt for å få på plass. Det er relativt enkelt å oppgradere selve firmwaren via verktøyet til OCZ, men det krever at SSD-en formateres og at operativsystemet ikke kjører fra den. Du vil så absolutt tjene på å gjøre det, men livskritisk er det ikke.

Når det gjelder den mer generelle anbefalingen til de av dere som ikke allerede sitter med en Octane-SSD i maskinen, er tonen i stor grad den samme som før. Selv med den nye firmwaren som gir bedre ytelse enn før innabords, står våre ord i stor grad akkurat slik de var i den originale testen.

Octane SATA 3 512 GB er en veldig god SSD, som leverer stabil og høy ytelse under alle oppgaver. Men her i Norge koster den over tusen kroner mer enn Samsung 830, og akkurat det er den ikke verd.

OCZ Octane SATA3 512GB SSD

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen