Oculus kjøper opp Micro LED-selskap.
Oculus kjøper opp Micro LED-selskap. (Bilde: Eirik Helland Urke, TU Media)

Oculus og Apple satser på ny skjermteknologi

Kan ta opp kampen med LCD og OLED.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det Facebook-eide selskapet Oculus VR har nå kjøpt opp et firma som heter InfinitiLED – et irsk selskapet som jobber med såkalte Micro LED-skjermer. Dermed er nok en av de store teknologi-gigantene i ferd med å posisjonere seg med ny skjermteknologi, melder Venture Beat

Apple er blant andre selskaper som allerede har investert i teknologien, hvor de allerede i 2014 kjøpte selskapet LuxVue. Utenom den amerikanske giganten er japanske Sony og koreanske Samsung også på ballen med sine egne prosjekter. 

Skal ta opp kampen med OLED 

Micro LED-teknologien kan spores tilbake til år 2000, hvor forskere ved Texas Tech University utviklet en tidlig prototype. Teknologien er kort forklart en ny «selv-emitterende» teknologi som kan minne mye om måten OLED fungerer på – dog bruker ikke MIcro LED organiske materialer. 

Med andre ord kan vi i fremtiden få en ny teknologi som skal bryne seg på blant annet OLED og LCD. En av fordelene til Micro LED skal være at teknologien er kapabel til å gi fra seg langt høyere lysstyrke enn OLED, samtidig som den også skal være meget energi-effektiv. 

Kan bli vanlig i mobiler, VR-briller og TV-er

At teknologien kan se dagens lys om ikke lenge er det mye som tyder på. Oculus VR skal angivelig legge det nye selskapet til sin utviklingsavdeling i Irland, noe som tyder på at vi med tiden får se VR-briller med skjermteknologien. 

I tillegg har altså Apple allerede investert i et tilsvarende selskap, og lenge gikk det rykter om at den nyeste Apple Watch-modellen til selskapet skulle bli det første produktet med nettopp Micro LED-skjerm. Dog falt valget på en OLED-skjerm i stedet. 

Teknologien kan også bli vanlig i TV-er med tiden. Sony var tidlige ute og viste frem en fungerende prototype allerede tilbake i 2012. De valgte den gang å kalle teknologien for Crystal LED. Om selskapet jobber videre i det stille med teknologien er vanskelig å si, for de holder enn så lenge kortene tett til kroppen. 

Samtidig ryktes det at Samsung også jobber med en variant der de prøver å få Micro LED-teknologien til å kjøre sammen med kvanteprikker i det som omtales som QLED. Under årets IFA-messe i Berlin var selskapets stand prydet med slagord om at nettopp kvanteprikker er fremtiden – med andre ord kan det bli spennende å se hva som eventuelt dukker opp i januar når CES-messen åpner sine dører. 

Skjerm-teknologier er i konstant forandring:
Her kan du lese hva de ulike TV-gigantene driver med (Ekstra) »

(Kilde: Venture Beat

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen