Nyxem-ormen slår til fredag

For knappe to uker siden fortalte vi om ormen Nyxem-D (Kama Sutra) som prøvde å lure brukere med pornofilmer. Nå har en ny og farligere variant dukket opp. Den heter Nyxem-E, men er også kjent som Blackmal, MyWife, Kama Sutra, Grew og CME-24.

Hvis brukeren åpner vedlegget søker ormen etter e-postadresser på den infiserte PCen, og sender seg selv videre til disse. Den prøver også å slå av brannmur og antivirusprogram på den infiserte PCen.

Meldingene med Nyxem-E kan ha forskjellige emnefelt. Her er noen varianter:

Fw: Funny :)
Fw: Picturs
*Hot Movie*
Fw: SeX.mpg
Re: Sex Video
Miss Lebanon 2006
School girl fantasies gone bad

Det som er spesielt med den nye varianten er at fredag 3. februar vil ormen slette enkelte filer i Windows. Det gjelder filer som brukes i programmene Word, Powerpoint, Excel og Acrobat. Det er filer med følgende endelse som vil bli slettet:

DMP - Oracle-filer
DOC - Word-domenter
MDB - Microsoft Access
MDE - Microsoft Access/Office
PDF - Adobe Acrobat
PPS - PowerPoint slideshow
PPT - PowerPoint
PSD - Photoshop
RAR - Komprimerte filer
XLS - Excel-regneark
ZIP - Komprimerte filer

Antivirusselskaper melder om stor spredning av denne ormen, og dermed kan en del brukere vente seg en overraskelse førstkommende fredag dersom PCen er infisert og ormen ikke blitt fjernet.

Det finske sikkerhetsselskapet F-Secure har laget verktøyet f-force som kan lastes ned gratis og brukes til å fjerne Nyxem-E. Du trenger et komprimeringsverktøy for å pakke opp verktøyet - har du ikke et slikt program fra før av kan du laste ned gratis ZipGenius. Les mer om f-force på f-secure.com.

På en mer generell basis - får du vedlegg fra ukjente personer bør du være på vakt og helst ikke åpne slike meldinger. Du bør også installere et antivirusprogram som oppdaterer seg ofte. Det finnes mange slike alternativer, men vi kan anbefale gratisprogrammet AVG Anti-Virus Free Edition. Det kan du laste ned her (for Windows). Du kan eventuelt lese mer om programmet på free.grisoft.com.

Kilder: bbc.co.uk

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen