Guide

Nytteprogrammer

De fleste av disse programmene er gratis. Det er også noen få shareware-programmer, det vil si at du kan laste dem ned og prøve gratis i en viss periode, som regel 30 dager.

Send oss gjerne tips om gode gratis programmer for Windows, som du ikke finner her: arsaell@windows.no

Oppdatert 22. mai 2004: totalt 77 programmer

Ytelse

Programmer som gir tilgang til verktøy i Windows, og ekstraverktøy som kan på ulike måter brukes til å øke ytelsen i Windows.

PsTools
Gratis programpakke med diverse kommandolinje-verktøy for administratorer og andre som ønsker bedre kontroll over Windows. Her finner du blant annet verktøy som avslutter prosesser som henger.

Fresh UI
Gratis program som har lignende oppgave som Kontrollpanelet i Windows, men er mer brukervennlig og har flere muligheter. Du kan på en enkel måte skreddersy Windows og innebygde programmer.

jv16 Powertools
Det populære programmet v16 Powertools finnes nå i versjon, 1.4. Dette programmet har drøssevis med funksjoner som kan brukes til å overvåke og rydde opp i Windows

iISystem Wiper
Med dette gratisprogrammet kan du blant annet slette diverse filer som samler seg opp ved surfing, som for eksempel midlertidige Internett-filer, Internett-historie og cookies.

Crap Cleaner
Et gratis program som rydder bort unødvendige filer som samler seg opp i PCen din, og dermed kan du øke Windows-ytelsen.

WinSpeedUp
Et program som kan føre til raskere Windows. Programmet har i tillegg ganske mange funksjoner som kan brukes til å justere og administrere Windows.

Safe XP
En gratis programvare som gjør at du får bedre kontroll over Windows. Safe XP gjør det enklere å slå av enkelte tjenester og prosesser som reduserer ytelsen og sikkerheten i Windows.

GameXP
Bruker du Windows 98, ME, 2000 eller XP og kjører spill med mye grafikk som krever stor ytelse av datamaskinen? Da bør du prøve programmet GameXP. Det er gratis.

Verktøy for defragmentering
Regelmessig defragmentering rydder opp på harddisken og øker dermed ytelsen. Windows har et innbygd program som defragmenterer harddisken, men det finnes bedre alternativer.

XPlite/2000lite
Avansert kontrollpanel for Windows XP og Windows 2000. Du kan blant annet fjerne nettleseren Internet Explorer med dette programmet.

CacheSentry
Gratis program som rydder opp i cache i Internet Explorer. Programmet skal erstatte cache-manageren i Internet Explorer som har en rekke småfeil.

Autopatcher XP
Et gratis program som skal gjøre det enklere å holde Windows XP oppdatert. Programmet krever Service Pack 1 og er i første omgang kun for engelsk versjon av Windows XP.

Winuscon
Et gratis program som gir brukervennlig tilgang til mange Windows-innstillinger og har en rekke tilleggsfunksjoner. Dette er med andre ord et utvidet alternativ til Kontrollpanelet i Windows.

CleanCenter
Et shareware-program som rydder opp på datamaskinen din. Programmet fjerne filer som samler seg opp etter hvert og gjør ingen nytte, er bare i veien.

System Mechanic
Et avansert shareware program som kan brukes til å øke ytelsen i Windows og finjustere systemet. Programmet kan også brukes til å optimalisere Internett-forbindelsen.

Vilma Registry Explorer (22. okt. 2003)
Utvidet versjon av regedit programmet i Windows. Har alle funksjonene til regedit pluss en rekke avanserte funksjoner som bokmerker og angremulighet.

Tweak Now Powerpack
Med optimaliseringsprogrammet TweakNow PowerPack 2003 får du flere muligheter og bedre kontroll over Windows. Programmet er tilgjengelig i forskjellige versjoner, én av dem er gratis.

Tweak Manager
WinGuide Tweak Manager er et avansert men likevel brukervennlig program for optimalisering av Windows og andre programmer. Gratisversjonen har 500 tweak-funksjoner, mens fullversjonen har dobbelt så mange.

Powertoys for Windows XP
Samling av tweak-programmer for Windows XP. Blant annet Tweak UI, som er en utvidelse av kontrollpanalet i Windows, som gjør at du får flere innstillingsmuligheter

Tweak UI
Et gratis tweak-program for Windows 95, 98, ME, NT og 2000. En utvidelse av kontrollpanalet i Windows, som gjør at du får flere innstillingsmuligheter

Oppstart og prosesser

Få bedre oversikt og kontroll over programmer og prosesser i Windows. Dette har også med Windows-ytelsen å gjøre.

Process Explorer
Et gratis program som gir deg oversikt over alle prosesser i Windows og hvilke systemfiler som er tilknyttet disse.

Faber Toys
Med dette gratisprogrammet får du oversikt og informasjon over alle prosesser i Windows. Programmet kan blant annet brukes til å avslutte prosesser som henger.

WinPatrol
Et gratis program som kan brukes til å holde orden på hvilke prosesser som kjøres i Windows, og hvilke programmer som starter opp samtidig som Windows starter opp.

Startup Control Panel
Et gratis program som kan brukes til å fjerne programmer som starter samtidig som Windows starter. Dermed blir Windows-oppstarten som regel raskere.

Sikkerhet

Programmer som øker sikkerheten i Windows, som blant annet antivirus, brannmur, spamfilter og antispionprogrammer.

Oversikt over oppdateringer
Et gratis program som gir deg oversikt over Windows-oppdateringer (patcher) og Service Packer som er allerede installert i PC-en din, og en lenk til Microsofts database for mer informasjon.

SpamPal
Spam (uønsket e-post) er blitt et kjempeproblem, og problemet vil etter alt å dømme bare vokse. SpamPal er et alternativ for å filtrere vekk søppelet.

Bli kvitt spionprogrammer
Ad-aware er et gratis program som fjerner spionprogrammer fra PCen din. Slike programmer installeres gjerne uten at du er klar over det og reduserer Windows-ytelsen.

Grisoft AVG
Trenger du et antivirus-program, men er usikker på hvor du finner et gratis program som holder mål? AVG fra Grisoft er et godt alternativ for hjemmebrukere.

SpywareBlaster
Spionprogrammer (spyware) henter informasjon om deg og din PC, gjerne uten at du har gitt ditt samtykke. SpywareBlaster angriper problemet på en annen måte enn andre antispyware programmer.

ZoneAlarm
Bruker du ADSL eller andre typer fast Internett-forbindelse, bør du installere brannmur i din datamaskin. Brannmurer er ikke blitt mindre aktuelle i den senere tid, snarere tvært imot. Her er en omtale om gratisversjonen av brannmuren ZoneAlarm. Et godt alternativ for hjemmebrukere, men er uten avanserte funksjoner.

VisualZone
Et gratis program som jobber sammen med den populære brannmuren ZoneAlarm. Programmet legger til en funksjon som mangler i ZoneAlarm, nemlig analyse av inntrengere.

Qwik-Fix
Et gratis program som gjør Windows sikrere mot ormer, datavirus, RPC-hull og andre potensielle sårbarheter i Windows. Programmet fungerer som et forebyggende sikkerhetstiltak.

No Spam Today
"No Spam Today" er et gratis serverbasert spam-filter som fungerer mellom Internett og din e-postserver. Programmet tar imot innkommende e-post og bruker SpamAssasin-teknologi til å filtrere meldingene, og sender de så videre til din e-postserver.

File Scavenger
Har du slettet filer ved et uhell, kan programmet File Scavenger være redningen. Programmet skal til og med kunne redde filer på formaterte harddisker

Mailwasher
Gratisprogram som gir deg oversikt over dine e-post meldinger, før du laster dem ned til din datamaskin. Du kan kontrollere både spam og datavirus.

Internett

Forskjellige programmer som har med Internett å gjøre, som blant annet e-post, nettleser-tillegg, nettbruk-kontroll, søkeprogrammer, FTP og meldingstjenester.

Quotefix
Bruker du programmet Outlook Express er Quotefix absolutt å anbefale. Dette er et gratis tilleggsprogram som gjør Outlook Express mer brukervennlig.

MSGTAG
Et gratis program som kan blant annet fortelle deg når en e-post melding er åpnet av mottaker.

Rapid Deployment URL Launcher
Pleier du å besøke en rekke faste nettsider hver dag? Med dette gratisprogrammet kan du åpne mange nettsider samtidig med ett klikk.

Browsercraft
En gratis pakke med en rekke verktøy for nettleseren Internet Explorer. Programmet innebærer økt fleksibilitet for nettleseren, og en rekke nye verkøy som blant annet popup-dreper.

FavSearch
Har du mange linker i Favoritter i nettleseren Internet Explorer og har problemer med å finne frem? Her er et gratis program som gjør det mulig å søke i Favoritter.

DU Super Controler
Et program som kan brukes til å kontrollere deling av båndbredde mellom programmene som bruker internet. Programmet er også tilgjengelig på norsk.

Google Deskbar
Den populære søketjenesten Google har lansert ennå en ny tjeneste, Google Deskbar. Denne gangen kan du få et søkevindu i oppgavelinjen nederst i Windows, uansett hva du jobber med ellers.

FirstStop Websearch
Tre søkeprogrammer for Internett, som søker i mange søkemaskiner samtidig. Ett av programmene er gratis. Programmet kan blant annet brukes til å søke informasjon i ulike kategorier.

Xnews
Et gratis program for å leser nyhetsgrupper, diskusjonsgrupper på Internett. Støtter blant annet mange news-servere og mange brukere.

Copernic Agent
Et program som er godt egnet for de som bruker søkemaskiner mye og trenger avanserte søkemuligheter. Finnes i ulike versjoner, hvorav en versjon er gratis.

WinSCP
Trenger du et gratis FTP-program som støtter "Secure Shell" SSH, for sikker filoverføring, bør du prøve dette programmet. Det er nettopp lansert i ny versjon, WinSCP 3.3.

Netlimiter
Et program som gir bedre kontroll over din Internett-forbindelse. Med dette programmet kan du selv bestemme hvordan båndbredden deles mellom forskjellige Internett-programmer.

SmartFTP
Et gratis og brukervennlig FTP-program for overføring av filer over Internett, for eksempel hvis du har en hjemmeside. Har de fleste funksjoner man kan forvente av et godt FTP-program.

Agent
Et program for å lese nyhetsgrupper. Finnes i både gratis-versjon, "Free Agent" og shareware-versjon "Agent".

Eudora
Gratis e-post program som er både brukervennlig, fleksibelt og sikkert. Har et hav av avanserte funksjoner som man kan forvente av et bra e-post program.

Google Toolbar
Google har nå lansert en ferdig utgave av Google Toolbar 2.0. Dette er et tilleggsprogram for nettleseren Internet Explorer. Bruker du Internett mye, er dette programmet ganske nyttig

Trillian
Bruker du mange meldingstjenester på Internett, bør du prøve Trillian. Et gratis alternativ med mange meldingstjenester i ett program

Viddi Player
Gratis program som gir oversikt over tusen radiostasjoner som sender over Internett. Meget enkelt å installere og dekker Norge forholdsvis bra

Skrivebordet

Programmer som kan brukes til å endre skrivebordet, legge til ekstra verktøylinjer, skjermdump-programmer og flere.

MWSnap
Gratis program for minnedumper, avansert utklippstavle Med dette programmet har du bedre kontroll over bildene du tar av skjermbildet.

A-Toolbar
En ekstra oppgavelinje for Windows med et hav av funksjoner, helt gratis. Her kan du finne informasjon om PCen din og tilgang til masse nyttige tjenester på Internett.

Desktop Sidebar
Dette er et gratis program som setter en meny på skrivebordet i Windows, som gir deg snarveier til det meste du måtte ønske av programmer, dokumenter, tilstanden til din PC og diverse informasjon via Internett.

GrabClipSave
Gratis utklippstavle som gjør at du kan ta mange skjermbilder etter hverandre. Bildene lagres automatisk i en mappe du spesifiserer selv.

Longhorn Transformation Pack
Et gratisprogram som transformerer Windows XP til Windows Longhorn, eller i hvert fall noe som ligner.

Huskelapper på skrivebordet
ATnotes er et gratis program som gjør at du kan skrive notater og plassere dem hvor som helst på skrivebordet i Windows. En kjekk liten sak for deg som trenger huskelapper på skjermen.

CloseIEx
Et gratis program som kan brukes til å lukke alle åpne vinduer av nettleseren Internet Explorer, også popup-vinduer. Kjekt å ha, for å lukke samtlige IE-vinduer på skjermen.

Filbehandling

Utforskeren som er innebygd i Windows, er slett ikke det eneste eller det beste alternativet når det gjelder filbehandling.

2xExplorer
Et gratis alternativ til Utforsker i Windows. Du får samme mulighetene, pluss en hel masse med tilleggsfunksjoner.

FreeCommander
Et gratis alternativ til Utforsker i Windows. Et brukervennlig program som gjør det enkelt å holde styr på filene dine.

OpenExpert
Et brukervennlig og gratis program som kan brukes til å knytte ett eller flere programmer til en bestemt filtype.

Mange ZIP-filer?
Har du masse ZIP-filer liggende på din datamaskin du aner ikke hva mange av de inneholder? Da kan WinDIZ 2000 være noe for deg. Programmet er gratis.

Total Commander
Avansert alternativ til Utforsker i Windows. Et shareware program med mange funksjoner i ett, filbehandling, pakkefunksjon, søkemulighet, innebygd FTP-funksjon, bare for å nevne noen av finessene.

Winzip
Et populært shareware-program som brukes til å redusere størrelse på datafiler. Brukervennlig og støtter de fleste pakkeformater.

UltimateZip
UltimateZip er et gratis program som kan brukes til å pakke data, slik at det tar mindre plass. Brukervennlig og støtter de fleste pakkeformater.

Informasjon om maskinvare

Everest Home Edition
Et gratis program for systeminformasjon om programvare og maskinvare. Etterfølgeren til det populære programmet AIDA32.

FreeMeter
Gratis program som kan brukes til å vise informasjon om maskinvare, sidevekslingsfil og annen systeminformasjon.

Maskinvare-analyse
Her finner du oversikt over gratis tredjepartsprogrammer som kan brukes til diverse analyse av maskinvare i datamaskin som kjører Windows.

Tastatur

Hot Keyboard
Gratis program som gjør at du kan lage nye hurtigtaster for diverse funksjoner. Du kan også registrere makroer med tastetrykk som du kan kjøre når du ønsker.

Diverse andre programmer

Info Angel
Elektronisk organisator med notatprogram, adressebok, nettleser og favoritter-program i ett program.

PowerOff
Et lite program som kan blant annet brukes til å restarte Windows eller slå av PCen. Dette kan både gjøres for en lokal PC og en annen PC i et nettverk.

AtStart
Dette er et gratis program som du kan bruke til å lage din egen startside i Internet Explorer. Enkelt å installere og du trenger ikke å kunne HTML eller programmering

VisiTrax Lite
Gratis program som henter informasjon om dine musikkfiler på CD-ROM og organiserer dem. Programmet henter informasjonen fra Internett.

Avansert Notisblokk
NoteTab Light er et gratis program med avanserte funksjoner i forhold til den innebygde Notisblokken i Windows. Programmet er også tekstbasert HTML-editor som kan brukes til å lage hjemmesider.

WinTouch Office
Et program som er laget for å lære og øve touch-metoden, en metode som gjør at du kan skrive mye fortere på tastaturet. Alle tekster i øvelser og fartstrening er på norsk.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen