Ny trojaner for Windows Mobile er oppdaget. (Bilde: Istockphoto/Enjoynz)

Nytt virus truer Windows Mobile

"Ingen" sikrer telefonen sin

F-Secure, som produserer antivirusprogramvare til både datamaskiner og mobiltelefoner, har undersøkt hvor mange eiere av smarttelefoner som har antivirusprogramvare. Totalt ble rundt 1000 personer i fem forskjellige land spurt.
Kun 14 prosent av deltakerne i undersøkelsen hadde antivirusprogramvare på telefonen sin, samtidig som tre av fire var klar over at det finnes virus for mobiltelefoner.
Antivirusprodusenten advarer nå mot å ta for lett på virustrusselen, selv om den i dag er rimelig liten. Selskapet mener det bare er et tidsspørsmål før virusmakerne får opp øynene for mobiltelefoner for fullt.

(Kilde: F-Secure)

Mobilvirus blir ikke sett på som noen stor trussel i dag, men det dukker med jevne mellomrom opp ny, skadelig programvare for mobiltelefoner. Nå har antivirus-selskapet F-Secure avdekket en trojaner for Windows Mobile.

Henter installasjonsfiler på nett

Trojaneren har navnet InfoJack, og har blitt plantet i både spill og programvare. Infojack ligger i dvale på telefonen helt til brukeren kobler seg opp mot internett. Da kontakter trojaneren en server på nettet, og henter ned resten av viruset, som deretter installeres på telefonen.

Viruset setter blant annet sikkerhetsprogramvaren i Windows Mobile-modeller ut av spill, noe som betyr at programmer vil kunne installeres uten en eneste advarsel eller bekreftelse.

Dette betyr i teorien at Infojack vil kunne hente flere virus fra serveren den kobler opp mot, og installere dem. Det betyr også at telefonen kan fjerntappes for informasjon dersom den riktige programvaren installeres.

Selv om F-Secure og andre produsenter av antivirusprogramvare selvsagt anbefaler mobilbrukere å laste ned sikkerhetsprogrammer, er sjansene for å få et virus på telefonen i dag tilnærmet ikke-eksisterende hvis du følger noen enkle forholdsregler:

(Kilder: Networkworld, F-Secure)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen