Nytt taleprogram under utvikling

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Alternativ tekst mangler

Fornynings- og administrasjonsdepartementet har i en pressemelding kunngjort at et nytt taleprogram er under utvikling for Microsoft Windows.

Det er Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys som har tatt initiativet overfor Microsoft for å få tilrettelagt norsk taleprogramvare - såkalt talesyntese, på bokmål og nynorsk for Windows.

Microsoft har sagt ja til oppdraget, og skal ha klar en programvare i løpet av neste år. Målet er at dette skal bli et fritt tilgjengelig nasjonalt talesynteseprogram for Windows-brukere.

Programvaren skal blant annet gjøre det mulig å merke et tekstområde på dataskjermen og få teksten opplest i datamaskinens høyttaler.

Talesyntese er en nyttig teknologi for blinde, svaksynte og brukere med generelle lese- og skrivevansker. Den skal også komme til nytte i språkopplæringen for mennesker med norsk som fremmedspråk.

Norsk vil være blant de første språk i verden som får gratis talesyntese tilgjengelig.

Microsoft gjør løsningen tilgjengelig i samarbeid med programvareselskapet LingIT og NTNU. Teknologien som løsningen bygger på heter Talsmann, og er utviklet av Telenors forsknings- og utviklingsavdeling.

(Kilder: Digi.no, Fornynings- og administrasjonsdepartementet)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen