Nytt speilrefleks fra Nikon

En etterlengtet nyhet

Dette er en nyhet som mange Nikon-eiere, og alle andre som er lei av Canons monopolliknende status på speilrefleksmarkedet, formodentlig har ventet lenge på. Det er helt klart en nyhet som vil tvinge Canon til å forholde seg til sterkere konkurranse, til glede for oss forbrukere. La oss kikke nærmere på spesifikasjonene.


Kamerahus

Huset er laget i en magnesiumlegering, og har kraftige forseglinger, som gir beskyttelse mot vann og støv. Kameraet veier cirka 830 gram uten batteri. Lukkeren er testet til over 100 000 eksponeringer.


Oppløsning

I likhet med Nikons toppmodell, D2X, er Nikon D200 utstyrt med en sensor i DX-format (APS-C), som måler 28,7 x 15,6mm, noe som er en smule større enn den CMOS-sensoren som sitter i Canon EOS 20D. Mens Nikon D2X har en oppløsning på 12 megapiksler, er det ”kun” 10 megapiksler på D200. I DPReviews test av D2X, fikk den kritikk for å ha litt for mye bildestøy ved høye ISO-verdier. Med to megapiksler mindre på en sensor av samme størrelse, bør man kunne forvente noe mindre støy. Dessuten må vi forvente at Nikon har forbedret støyfjerningsalgoritmene i mellomtiden. Det så vi da D70s ble lansert, der kameraet hadde noe mindre støy enn forgjengeren D70.

Den direkte konkurrenten fra Canon – Eos 20D har en oppløsning på 8 megapiksler.


ISO-verdier

Som standard, kan ISO-verdien settes i 1/3 trinn fra 100-1600. I tillegg kommer en HI1-innstilling, som tilsvarer cirka ISO 3200. På toppmodellen D2X, er standardverdier fra 100-800, men med mulighet for 1600 og 3200. Når Nikon på D200 har inkludert ISO 1600 blant standardverdiene, gir det også en indikasjon på at vi må kunne forvente lavere bildestøy ved ISO 1600 enn tilfellet er på D2X. Dette er helt klart gode nyheter.


Hurtighet

I følge Nikons tall, er D200 klar til å ta første bilde 0,15 sekunder etter man har skrudd på kameraet. Det vil i praksis si umiddelbart. Utløserforsinkelsen er, med 50ms også i praksis ikke-eksisterende. Kameraet kan ta opp til 29 jpeg- eller 18 RAW-bilder i serie, med en hastighet på 5 bilder i sekundet. Med slike tall trenger man ikke miste noe ved for eksempel action-fotografering.

For EOS 20Ds vedkommende er tilsvarende tall 23 bilder i jpeg-format med en hastighet på 5 bilder i sekundet. Vår test viste en oppstartshastighet på 0,3 sekunder fra man slo på kameraet, til det første bildet var tatt. Nikon har altså litt bedre tall, men vi snakker som svært små forskjeller som vil ha liten betydning i praksis.

Viktigst er det at også her ser D200 ut til å kunne konkurrere fullt ut med EOS 20D


Søker

I likehet med alle andre kameraer i denne klarssen, gir søkeren på Nikon D200 et utsnitt på 95% horisontalt og vertikalt. Det betyr at det vil komme litt mer med på bildet, enn det man ser i søkeren. Med litt øvelse kan man lære seg å kompensere for dette, men ergerlig at det tilsynelatende ikke er mulig å lage en søker som er 100% presis i et kamera til under 20 000 kroner. Nikon D200 en blackout i søkeren på kun 105 ms, i følge Nikons egne tall, noe man neppe vil være plaget av i praksis. Dette er også et resultat på nivå med det vi fikk da vi testet EOS 20D

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen