Nytt speilløst kamera fra Pentax
(Bilde: Pentax.com)

Nytt speilløst kamera fra Pentax

Bruker samme objektiver som speilrefleksene deres.

Pentax slapp i dag et nytt speilløst systemkamera, men denne gang ikke til Q-systemet som vi har stiftet bekjentskap med før. Det nye kameraet, som får navnet K-01 (skal uttales "Kay-zero-one" i følge Pentax...), bruker derimot objektiver fra Pentax' for lengst veletablerte K-system.

K-01 er designet av den kjente industridesigneren Marc Newson, men det spørs om det innebærer noen reell fordel for Pentax. Selv skulle vi heller sett at Pentax holdt seg til de samme uten tvil dyktige designerne som står for slike klassikere som K10D, K20D, K-7, K-5 og 645D.

Uansett, det nye kameraet kan stille med en 16-megapikslers CMOS-brikke som kan tilby videoopptak i 1080p på opp til 30 bilder i sekundet, eller opp til 60 bilder per sekund om man kan leve med en oppløsning på 1280 x 720 i stedet. Brikkestørrelsen blir APS-C, det vil si en cropfaktor på 1,5x, altså har K-01 samme brikkestørrelse som speilrefleksene fra Pentax, og det lover absolutt ikke så verst. Spesielt med tanke på at dette kan være den samme brikken som sitter i blant annet Nikon D7000 og Pentax K-5, og som har bevist at den er en helt fortreffelig bildebrikke.

K-01 får en skjerm på 3" med 921 000 bildepunkter, og som fungerer som kameraets komposisjonsverktøy i mangel av en søker. Maksimal ISO er 12800, men denne kan utvides opp til 25600.

K-01 skal klare opp til 6 bilder i sekundet på full oppløsning, men vi har ikke fått noen informasjon om hvor lenge den klarer å holde koken med det tempoet.

Samtidig slipper Pentax også et nytt pannekakeobjektiv som skal være det tynneste hittil, med en tykkelse på bare 9,2 mm. Her mangler vi mye informasjon, men det som er kjent er at det dreier seg om et objektiv med 40 mm brennvidde, og en største blender på f/2.8. Filterdiameteren blir beskjedne 27 mm.

Ryktene på forhånd har spekulert i om dette objektivet kanskje ikke vil fungere på andre Pentax-kameraer, selv om fatningen er den samme. Dette kunne dessverre ikke den norske Pentax-importøren si noe om da Akam spurte, men spørsmålet er videresendt til Pentax sentralt.

OPPDATERING:
Vi får opplyst fra Pentax at 40 mm-objektivet vil fungere også på speilreflekser med K-fatning, og vil komme i handelen separat, for brukere som ønsker å bruke det sammen med sitt K-5, K-r eller et annet kamera som kan bruke K-optikk.

Det blir interessant å se hvordan dette kameraet selger. På den ene siden er det ikke sikkert designet appellerer til brukere med en allerede etablert fotointeresse, men på den annen side kan det hende det er akkurat hva de som ikke har det leter etter. Størrelsen ser uansett ikke ut til å være nor salgsargument, siden K-01 er praktisk talt like stort som K-5, takket være at det bruker samme objektivene og dermed har fysiske begrensninger på hvor lite det kan lages.

K-01 kommer i tre ulike fargekombinasjoner, nærmere bestemt helsvart, svart/sølv og svart/gul. Sistnevnte er kun tilgjengelig sammen med det vanlige 18-55 mm kitobjektivet fra Pentax, mens de øvrige er mulig å kjøpe i diverse kombinasjoner: Kun hus, kamerahus med det nye 40 mm-objektivet, kamerahus med 18-55 mm, eller kamerahus med 18-55 mm og 50-200 mm.

Pentax K-01 kommer til norske butikker i mars, og vil da koste kr 5399,- for kamerahuset, eventuelt kr 5999,- for kamerahus med ett objektiv, enten det nå er 18-55 mm eller det nye pannekakeobjektivet. Dobbeltzoompakken vil komme på kr 6899,-.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen