Nytt snadder fra Fuji

S8000fd
S8000fd

Først ut er S8000fd, et ultrazoomkamera som melder Fuji inn i den eksklusive gruppen bestående av Olympus med sitt 550-UZ og Panasonic med Lumix DMC-FZ18 som kan skilte med hele 18x zoom. Fujis bidrag får et brennviddeomfang som tilsvarer 27-486mm, samt ansiktsgjenkjenning og bildestabilisering på brikken. Ellers har kameraet alle de vanlige funksjonene, men verdt å merke seg er at det benytter AA-batterier og dermed vil man neppe være i en situasjon der man ikke kan få kjøpt batterier av rette type når man trenger det.

Har du lest pressemeldingen for dette kameraet har du kanskje bitt deg merke i, som vi gjorde, at Fuji nå øyensynlig tilbyr fotografstabilisering, men selv om ordlyden "This 'Dual Image Stabilization' steadies the photographer's hand" kan tyde på det, velger vi å anse det som mer sannsynlig at Fujis markedsføringsavdeling har blitt litt overivrig i tjenesten. Skjønt, man vet aldri, og Akam vil selvsagt holde øye med om dette skulle vise seg å være ny og spennende teknologi.

S5800
S5800

På ultrazoomfronten slipper Fuji også et mer moderat kamera som har fått navnet Fujifilm FinePix S5800. Dette er rett og slett bare en 8-megapikslers versjon av S5700 og er ellers identisk, så vidt vi har kunnet bringe på det rene.

F50fd
F50fd

Det kompaktkameraet fra Fuji som det har knyttet seg mest forventninger til i det siste, er nok F50fd, etterfølgeren til F31fd og resten av F-serien. Fujis F-serie har vært hyllet av kameratestere verden over for svært god bildekvalitet og en evne til å gjengi detaljer langt over det man skulle forvente fra en brikke på seks megapiksler. Men nå er altså arvtageren her, og oppløsningen har intet mindre enn doblet seg siden F31fd. Nå hadde riktignok F40fd 8 megapiksler, og en spesielversjon laget for en butikkjede i Strobritannia fikk hele 9 megapiksler, men spranget opp til 12 er likevel betydelig, selv om brikkestørrelsen er økt littegranne. Hva dette betyr for den berømte bildekvaliteten til F-serien kan vi bare spekulere i, men vi håper det beste men frykter det verste, nemlig at også Fuji nå må gi tapt på oppløsningens alter. Det vil være trist om megapikseljaget skal ta livet av F-seriens uovertrufne bildekvalitet.

Her kan du sammenligne F31fd og F50fd. Merk for eksempel at batterikapasiteten er mer enn halvert i forhold til forgjengeren.

Hva angår andre sider av F-serien har utviklingen vært stort sett positiv. F31fd fikk ansiktsgjenkjenning, F40fd fikk mulighet for SD-kort i tillegg til det etterhvert ganske sære xD-kortet, og med F50fd introduserer Fuji endelig også ekte bildestabilisering i form av en stabilisert sensor. Nytt i F50fd er også neste generasjons ansiktsgjenkjenning, som også takler ansikter i profil og en viss grad av andre pussige vinkler. Ansiktsgjenkjenning er slik vi ser det en svært lovende, men akk så ung og umoden, funksjon, og Fuji tar den her til neste logiske trinn. Vi er svært spente på F50fd og dets egenskaper, spesielt med tanke på den nye oppløsningen og de nye funksjonene, og vi gleder oss til å teste det når en produksjonsmodell ankommer våre lokaler.

Z10fd
Z10fd
Z10fd
Z10fd

Neste på listen er designkameraet Z10fd. Også dette får mulighet til å benytte både xD- og SD-kort men er ellers temmelig ordinært i spesifikasjonene, med unntak av at det får ansiktsgjenkjenning med automatisk fjerning av røde øyne. Ellers er det verdt å merke seg at kameraet er tiltenkt ungdommen, både i design og funksjon. Det fås i et utall farger og har en del småpene funksjoner som gjør det enklere å dele bilder seg imellom, samt poste dem på tertil passende sider på nett. Å kalle batterikapasiteten på 200 bilder "long life" er vel å ta litt i, men bilder blir det jo, åkkesom.

Z100fd
Z100fd

Z100fd er etter vår mening enda lekrere, både inni og utenpå. det leveres i flere fargekombinasjoner, blant annet smokingversjonen som vises på bildet. Har du noensinne sett et kamera som passer bedre med pendressen? Inni dette lille kameraet finner man hele 5x optisk zoom, 8 megapiksler og ansiktsgjenkjenning med automatisk fjerning av røde øyne.

f480
f480

En annen nykomling i F-serien er F480, et 8 megapiksels kamera med 28mm vidvinkel og - tro det eller ei - babymodus. Nøyaktig hvordan sistnevnte fungerer vet vi for øyeblikket lite om, men med unntak av dette er kameraet ganske ordinært.

A920
A920

Sist ute i denne omgang er A920, et billigkamera med hele 9 megapiksler. Dette skulle man tro ville bety at bildekvaliteten var så som så, men siden brikken faktisk er større enn på de fleste av Fujis kompaktkameraer, faktisk hele 1/1,6", kan det hende dette kameraet vil vise seg å bli et gullkjøp. Fuji Norge har tidligere uttalt at de ikke ønsker å satse på A-serien, siden den er så nær F-serien i pris, men det er likevel en del kjeder som står for egenimport av denne serien.

Pris og tilgjengelighet i Norge er ennå ikke kjent.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen