Beidou kan gi mer nøyaktig GPS i Asia i 2010. (Foto: Istockphoto)

Nytt satelittsystem om to år

Det er nærmest gått sport blant stormaktene i å lage sitt eget GPS-system. Etter at europeiske Galileo og russiske Glonass nå begynner å bli klart, avslørte kinesiske talsmenn denne uken at Kinas svar på GPS, Beidou, vil åpnes i 2010. Systemet skal da dekke hele Asia.

Skal være kompatibelt med Galileo

Fire satelitter er allerede skutt opp i bane, og målet er å ha 35 satelitter når systemet er komplett. Ifølge Vnunet er det "svært sannsynlig" at Beidou vil være kompatibelt med Galileo og åpent for vanlig bruk, men med en egen kryptert kanal for "autoriserte" brukere.

Beidou skal fordele de 35 satelittene i geostasjonær bane. Dette betyr at det trengs færre satellitter, men det begrenser også bruk av systemet til områder på jorden der satellittene er synlige.

I likhet med Galileo skal planen være å gi et langt mer presis signal enn det dagens amerikanske Navstar-system gir. I går ble Galileos første presisjonssatelitt skutt opp, som skal gjøre Galileo og Navstar mer presist. I følge Chengqi Ran, visedirektør i China Satellite Navigation Project Center, skal også Beidou ha "et svært stabilt signal beregnet på komplekse situasjoner".

(Kilder: Vnunet, Wikipedia)

Norges beste mobilabonnement

Mai 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Chili Large 10 GB


Jeg er superbruker:

Chili X-Large 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen