Nytt oppgjør mellom Lindows og Microsoft

Lindows.com har gått meget sterkt ut mot Microsoft. I en uttalelse foran lanseringen av Lindows 4.0 sa CEO Michael Robertson at de skulle overgå Microsoft Windows på en rekke punkter og listet i alt 10 punkter (seriøse og useriøse) som var aktuelle.

Robertson har måttet tåle kritikk fra flere hold for en relativt aggressiv holding til Microsoft og han har ved flere anledninger kommet med direkte kritikk mot softwaregiganten, som nok mange har oppfattet av typen "vi er best, microsoft er dum" (spesielt i en egen seksjon på Lindows.com, navngitt Michael's minutes). Et annet nettsted opprettet av Lindows.com er http://www.msfreepc.com/, der det gis informasjon om tilbakebetaling av 1,1 milliarder amerikanske dollar til kunder av Microsoft (tilbudet ble avsluttet 15. november). Lindows.com har også sponset en konkurranse som går ut på å kjøre Linux på Microsoft Xbox. Tonen er med andre ord ikke spesielt god mellom de to selskapene.

Etter at den første versjonen av Lindows ble kjent i 2001, satte Microsoft i gang en rettsak med grunnlag i påståelsen om at Lindows utgjorde en konflikt med selskapets eget merkenavn, Windows. Microsoft krevde at Lindows.com ble tatt ned, men tapte den første rettsaken. Advokater for Lindows.com påsto også at at "Windows" ikke lenger kan brukes som et merkenavn fordi ordet har blitt generalisert. Den man dermed forsøker å bevise er at Microsoft ikke har rett til å påberope seg enerett til dette navnet.

Microsoft anket imidlertid saken og en ny rettsak var forventet i januar. Det har nå blitt kjent at denne er utsatt til 1. mars 2004 grunnet konflikter med tidsskjemaet. Beskjeden kom fra U.S District Court i Seattle.

Det forventes at begge parter presenterer nye bevis i saken og man ser trolig svært frem til en løsning. Et tap for Lindows.com vil trolig være meget kritisk og kan føre til omfattende bøter, dekking av saksomkostninger og potensielt bytte av navet på Linux-distribusjonen.

De store rettsakene neste år ser utvilsomt ut til å bli Microsoft vs. Lindows, SCO vs. IBM (og resten av Linux-miljøet) og RIAA vs. påståtte musikkpirater (bl.a. denne 12. års gamle jenta).

Med tanke på Unix-konflikten mellom SCO og resten av Linux-miljøet, har Lindows.com publisert en sak der de påpeker at det ikke foreligger noen tvister med tanke på opphavsrett til kildekode mellom de to selskapene. Mer om dette kan du lese her: Lindows.com Reveals Pre-existing SCO/Caldera Agreement.

 

(Kilder: Cnet, Lindows)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen