Nytt om Athlon 64 FX 939-pinner

At det skal komme en 939-versjon av Athlon 64 FX er ikke noe nytt. Det har vært skrevet mye om den før. Det som kanskje ikke har vært kjent så lenge er at 939-versjonen kommer til å bli introdusert på 90 nm i Q2 04 (eller 1H 04 om en vil). Dette ble bekreftet tirsdag sent ut i de små nattetimer i en lang diskusjon om hvorvidt Athlon 64 FX per i dag ikke er det samme som en Opteron 1xx.

For de som har lurt på om Opteron 1xx er den samme som Athlon 64 FX så ble dette ”avbekreftet” av AMD. Hva var så forskjellen? Jo da. Opteron har tre HyperTransport-kanaler mens en Athlon 64 FX har èn kanal. Med tanke på at HyperTransport har 6,4 GB/s båndbredde pr kanal lurte vi selvsagt på hvilket bruksområde de siste to kanalene skulle ha når de ikke brukes til SMP. Spesielt ettersom minnebruk ikke går over HyperTransport. Svaret var at en (teoretisk sett) kunne ha to PCI-express og en AGP 8x sittende på hver sin HyperTransport-kanal.

På spørsmål om hvor hovedkortene som støtter dette finnes, ble det litt stille. I praksis er altså Athlon 64 FX en Opteron 1xx. Når det er sagt så er de også priset likt. Vi ble fortalt at i en perfekt verden skulle AMD gjerne hatt 939-versjonen her nå, men det var et ressurs-og kapasitetsspørsmål.

Hva blir så Athlon 64 FX på 939-pinner?

  • 90 nm produksjonsprosess
  • Støtte for doble DDR400-minnekanaler uten registrert minne
  • Langt rimeligere hovedkort enn for Opteron 1xx / Athlon 64 FX på 940-pinner

Når 939-versjonen kommer kan hovedkortprodusentene gå over til 4-lags PCB. Det er forventet at hovedkortene da skal koste et sted mellom 1000 og 1500 kroner.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen