Nytt Olympus-flaggskip i november?

Det har i grunnen ligget i kortene en stund at en etterfølger til Olympus E-1 skulle komme i år. Olympus selv har lagt ut teasere fra tid til annen, men detaljer har det hittil vært sparsomt med.

Olympus E-P1
Olympus E-P1

Et dokument som omtaler det kommende speilreflekskameraet har nylig lekket ut på internett, men selv om det inneholder langt mer informasjon enn man tidligere har hatt om det som nå sannsynligvis har fått navnet Olympus E-P1 (E-3 er også en mulighet), så er det tynt med håndsfaste fakta også fra den kanten. Olympus vil verken bekrefte eller avkrefte at dokumentet er ekte, så vi må ta forbehold om at det kanskje ikke er genuint, men basert på dette dokumentet ser det ut til at de tekniske høydepunktene for Olympus E-P1 kommer til å bli som følger:

 • 10 megapiksler med lavt støynivå.
  Hvis dette stemmer har Olympus motstått fristelsen til å hive seg på megapikselracet og i stedet konsentrert seg om kvalitet heller enn kvantitet. Bra!
 • Verdens mest effektive bildestabilisering,
  i følge Olympus god for hele 5 EV! Høres utopisk ut, men hvis dette skulle vise seg å stemme så er det flott!
 • LiveView, som på Olympus E-410 og Olympus E-510.
  Ingen overraskelse dette, men bildene av kameraet kan tyde på at Olympus har tatt LiveView til neste logiske trinn og gitt E-P1 en hengslet og dreibar skjerm.
 • Støvfjerningsmekanisme på sensoren.
  I en test av støvfjerningsmekanismer som Akam har gjengitt tidligere, kom Olympus klart best ut av alle produsenter som dengang tilbød slikt. Med dette som utgangspunkt er vi ikke overrasket over at dette har funnet veien til E-P1.
 • Sprutsikkert kamerahus.
  Ikke overraskende dette heller. Olympus har lang tradisjon for dette i sine kompaktkameraer og hovedkonkurrentene Canon, Nikon og Pentax har alle sammen modeller med større eller mindre grad av tetning.
 • Trådløs blitsstyring.
  E-P1 ser ut til å kunne styre opp til tre blitsgrupper trådløst, mest sannsynlig via IR. Funksjonaliteten blir innebygget i kameraet og vil kunne brukes uten ekstrautstyr. Vi vet ikke sikkert, men velger å tro at det gjelder TTL-blits her, siden Olympus legger vekt på at man nå klarer seg uten de tradisjonelle kablene.
 • 11 fokuspunkter, alle av kryss-type.
  De fleste dSLR har bare de midterste fokuspunktene av kryss-type, så om dette stemmer er det bra.
 • Forbedret autofokus.
  Autofokusen skal nå kunne klare seg med mindre lys enn før, og være raskere og mer presis enn tidligere.
 • 5 bilder i sekundet.
  Høres bra ut, men ikke fantastisk. Vi vet ikke hvilken kvalitet Olympus legger til grunn heer, så dette er det vanskelig å si noe om.
 • 1/8000 sekund som raskeste lukkertid.
 • 1/250 sekund blitssynkronisering
 • Forbedret søker med 100% dekning og 1,15x forstørrelse.

  Annen informasjon i dokumentet tyder på at Olympus ser på E-P1 som en konkurrent til oppfølgerne til Canon EOS 30D og Nikon D200, og estimerer at fortrinnene E-P1 vil ha fremfor de kameraene Olympus forsiktig omtaler som Nikon D300 og Canon 40D vil være som følger:

 • Støvfjerning.
  Dette har ikke Nikon implementert på noen av sine kameraer ennå, og Canon kun på EOS 1D MkIII og EOS 400D. Det er rimelig å forvente denne funksjonen på etterfølgerne av også EOS 30D og EOS 5D, men hva angår Nikon er det vanskelig å forutsi noe. De bør kanskje gjøre noe lignende av rent markedsføringshensyn, men Canons løsning har ikke fungert spesielt bra hittil, så Olympus kan utmerket godt ha rett i at dette vil bli et stort fortrinn i konkurransen for E-P1.
 • LiveView.
  En stor fordel i enkelte situasjoner, og Olympus har den best fungerende løsningen for dette på markedet i dag. Canon EOS 1D MkIII har det, men den fungerer ikke like bra og stiller uansett sannsynligvis i en prisklasse som ikke konkurrerer med Olympus E-P1 i noen nevneverdig grad.
 • Bildestabilisering.
  Olympus synes å ha stor tro på sin nye bildestabiliseringsteknologi, men vi tror ikke helt på at den er god for hele fem blendertrinn. Noe av selvtilliten til Olympus kan forøvrig godt være tuftet på at "de to store" kun har objektivbasert stabilisering og derfor ikke kan tilby bildestabilisering på alle objektiver. Pentax har imidlertid gjort det skarpt i det siste, etter lanseringen av suksessene K100D og K10D. Begge disse tilbyr sensor-basert stabilisering og sistnevnte ser også ut til å kunne bli en konkurrent til E-P1, så hva som skjer på dette området kan det bli svært spennende å følge med på fremover.
 • Optisk søker.
  Uten å gå i detalj ser det ut til at Olympus forventer at E-P1 får en bedre optisk søker enn konkurrentene, selv om forskjellen neppe vil bli direkte revolusjonær.
 • Autofokus.
  Olympus forventer at E-P1s autofokus vil bli både raskere og mer presis enn konkurrentene. Hvis informasjonen angående 11 fokuspunkter av kryss-type er korrekt, kan de godt ha rett i dette.

  Verken Olympus Norge eller pressesjef Heino Hilbig i Olympus Europe kan bekrefte eller avkrefte at informasjonen i dokumentet stemmer.

  Et knippe ny optikk fra Olympus
  Et knippe ny optikk fra Olympus

  Nye objektiver

  Det kommer ikke som noen overraskelse at Olympus i forbindelse med den kommende lanseringen av E-P1 også har nye objektiver på vei. Tradisjonelt er Olympus flinke på speilrefleksoptikk, og de nye objektivene ser lovende ut:

 • Zuiko Digital ED 70-300mm f4.0-5.6
  Forbedret autofokus, men utover det ikke fryktelig spennende. Slippes i oktober.
 • Zuiko Digital ED 50-200mm f2.8-3.5 SWD
  Forbedret autofokus og brukbar blender gjør at dette kan bli en entusiastvinner. Slippes i november, det vil si omtrent samtidig som E-P1.
 • Zuiko Digital ED 12-60mm f2.8-4.0 SWD
  Forbedret autofokus. Også denne er tiltenkt entusiastene og ser ut til å bli en ideell normalzoom. Slippes i oktober.
 • Zuiko Digital ED 14-35mm f2.0 SWD
  Stor og rask, og Olympus betegner den som "Top Pro Lens". Denne ser svært spennende ut, men blir neppe billig. Slippes på vårparten neste år.
 • Teleconverter EC-20
  Dobler brennvidden og slippes i oktober.

 • Norges beste mobilabonnement

  Juni 2017

  Kåret av Tek-redaksjonen

  Jeg bruker lite data:

  Ice Mobil 1 GB


  Jeg bruker middels mye data:

  Telio Go 5 GB


  Jeg bruker mye data:

  Komplett Maxiflex 12 GB


  Jeg er superbruker:

  Komplett Megaflex 30 GB


  Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

  Forsiden akkurat nå

  Til toppen