Nytt Olympus-flaggskip

E-5 likner svært på forgjengeren, E-3.
E-5 likner svært på forgjengeren, E-3.

Olympus lanserer i dag E-5, det nye profesjonelle speilreflekskameraet for Four Thirds. Oppgraderingen er ikke voldsom, men antakelig velkommen for Olympus-brukere.

Vi må innrømme at vi kanskje hadde ønsket oss noe mer. Men siden vi ikke har testet kameraet, og fått mulighet til å vurdere bildekvalitet, kan det godt være at kameraet gir større forbedringer enn det ser ut som. Det har blant annet fått ny bildebrikke, en CMOS på 12 megapiksler, og ny bildeprosessor. Det kan gjøre store utslag på bildekvaliteten. Det eneste vi ser at denne endringen gjør, er å gi mulighet for videoopptak i 720p, ett trinn høyere ISO-verdi (maks 6400) og to megapiksler ekstra.

Skjermen er ny og forbedret, og er nå på 7,6cm (3 tommer) og har fått en oppløsning på 920 000 punkter. Dette er det samme som de fleste andre har. Skjermen er vridbar, slik som på E-3. Søkeren skal være den samme, med 100% dekning, og 1,15x forstørrelse. Det gjør at søkeren blir relativt stor, til tross for ganske liten bildebrikke.

Vridbar skjerm og hele greia er vanntett.
Vridbar skjerm og hele greia er vanntett.

Bernt Sivertsen i Olympus Norge påpeker at autofokusen fortsatt er den raskeste på markedet, og at kameraet har bedre værtetting og er mer robust bygd enn andre speilreflekskameraer. Dette fikk vi bekreftet da vi testet forgjengeren, E-3.

Det er lagt til en del kreative filtre, som vi har sett på andre Olympuskameraer tidligere. Dette er en funksjon som vi ikke forventet å se i proffmodellen. Det skader selvfølgelig ikke å ha det der, og fotograferer du i RAW+JPEG, kan du legge filtrene på jpg-fila, og beholde RAW-fila original. Da får du i både pose og sekk. Men jeg ser for meg at de fleste proffer vil ha litt mer kontroll over det kreative arbeidet enn de får med disse filtrene.

I likhet med forgjengeren har E-5 innebygd bildestabilisator og støvfjerningssystem på brikken. Seriebildehastigheten er på maksimalt 5 bilder pr. sekund. Dette er ikke spesielt imponerende. Vi har ingen informasjon om hvor lenge kameraet kan holde denne farten.

Innebygd blits kan være master for eksterne blitser.
Innebygd blits kan være master for eksterne blitser.

E-5 ser ut som et helt kurant kamera, og skal du rulle deg rundt i skogen om høsten, så er det absolutt en fordel med et kamera som dette. Men vi er litt skuffet over at oppgraderingene ikke er større. Nå som alle andre har kommet med Full-HD-video, kommer Olympus hanglende etter med 720p. Men et større problem er vel at Olympus trenger en funksjon som får folk til å gå over fra andre merker. Så vidt vi kan se er dette kameraet stort sett fritt for slikt. De som trenger værbeskyttelsen og robustheten, og som liker den utmerkede optikken, har antakelig allerede byttet. Ingen flere kommer til å bytte på grunn av dette, dessverre. Vi sier dessverre, da Nikon og Canon har alt for stor del av markedet, og vi gjerne skulle sett at noen av de mindre produsentene klarte å ta litt av det.

Olympus E-5 blir tilgjengelig i butikken i oktober, og får en veiledende pris på 16.990 kroner. Det betyr at det blir en konkurrent til Nikon D300s og Canon EOS 7D.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen