Nytt norsk 3G-nett?

I dag er det bare Netcom og Telenor som tilbyr 3G til norske mobilkunder. I november åpnet også Nordisk Mobiltelefon sitt CDMA450-nett, som skal gi 3G-muligheter i grisgrente strøk av landet.

Nå kan det se ut som om det er duket for forandringer i det norske 3G-markedet. I dag kan nemlig Finansavisen fortelle at Sense-gründer Nadir Nalbant har søkt om den fjerde og siste 3G-konsesjonen i Norge. Fra før av er det Telenor, Netcom og 3 som har 3G-konsesjoner her til lands.

Det ble forøvrig en stund spekulert i om sistnevnte hadde lagt fra seg Norges-planene siden det er over to år siden selskapet kjøpte 3G-konsesjonen i Norge, uten foreløpig å ha leet en finger. Grunnen til at 3 enda ikke har begynt å bygge noe 3G-nett her til lands skal være de allerede store forsinkelsene selskapet har med sine 3G-nett i Sverige og Danmark.

I oktober kunne vi fortelle at 3 forsøkte å ta en spansk en ved å la Nordisk Mobiltelefon sørge for 3G-dekning på den svenske bygda, noe som kunne ha fremskyndet selskapets 3G-bygging i Norge betraktelig. Søknaden fikk imidlertid tommelen ned fra det svenske Post- og Teletilsynet, og 3 må bygge ut sitt 3G-nett i Sverige slik konsesjonen krever. Vi trenger derfor ikke forvente å se 3 i aktivitet i Norge på enda en god stund.

Helt nytt nett
Sense-gründeren vil bygge et helt nytt 3G-nett for Ola Nordmann. For dette må han i følge Finansavisen bla opp to hundre millioner kroner. I følge Hegnar.no har Nalbant allerede søkt Samferdselsdepartementet om den fjerde og siste 3G-konsesjonen. Selskapet Nalbant søker på vegne av heter Novotel og ble opprettet i mars i år.

Det skorter ikke på forventningene hos Nalbant. Han har nemlig planer om å kapre 200 000 abonnenter i løpet av de første tre årene, og ser til slutt for seg en markedsandel på 20 til 30 prosent. I likhet med 3, vil Nalbants Novotel neppe behøve å gi hele Norge 3G-dekning, men kan heller konsentrere seg om storbyene.

En ny 3G-aktør på det norske markedet betyr skjerpet konkurranse aktørene i mellom. Og skjerpet konkurranse har ofte en tendens til å resultere i hyggeligere tjenestepriser for kundene.

Den siste tiden har det blitt skrevet mye om det som antakelig blir den nye standarden for mobile TV-sendinger, nemlig DVB-H. Verken Telenor eller Netcom har hittil vist særlig interesse for teknologien, snarere tvert i mot. Kritikere har ymtet frempå at de to relativt ferske 3G-operatørenes manglende interesse for den nye mobile TV-standarden kan føre til at det norske tilbudet av mobiltjenester havner enda mer i bakleksa enn det vi ser i dag.

Om Sense-gründer Nalbant ikke skulle få gjennomslag på sin søknad på 3G-lisensen, kunne kanskje en DVB-H-lisens passe?

(Kilder: Hegnar, DN)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen