Nytt musikkformat underveis

Forskere ved University of Rochester jobber med å utvikle et nytt musikkformat, som de selv hevder skal kunne komprimeres opp mot tusen ganger mer enn MP3-formatet, men likevel ha tilsvarende kvalitet.

Teknikken er utviklet av Mark F. Bocko, professor ved Electrical and Computer Engineering, sammen med doktorgradstudentene Xiaoxiao Dong og Mark Sterling. Doktoravhandlingen har fått navnet "Representation of solo clarinet music by physical modeling synthesis".

Enkelt forklart går metoden ut på å lage en datamodell av fysikken til en klarinett, og måten en musiker spiller på klarinetten. På den måten har de laget et virtuelt miljø som på en måte simulerer "ekte" musikk. Det er med andre ord snakk om datagenererte toner.

Forskerne mener musikkkvaliteten etter hvert skal kunne forbedres ved å få til en mer nøyaktig modellering. Det jobbes også med å modellere flere musikkinstrumenter.

Det er likevel tidlig i utviklingsfasen og foreløpig har forskerne kun modellert en klarinett. Tatt i betraktning teknikkens natur, fremstår dette ikke som noen direkte MP3-konkurrent.

Les mer i pressemeldingen fra University of Rochester. På samme side finner du også to lydeksempler som skal sammenligne lyd fra en MP3-fil på 6,41 MB og en fil på 3,02 MB som er komprimert med den nye metoden.

(Kilde: ZDNet Blogs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen