Nytt medlem i Fujifilms F-serie

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Fujifilms F-serie er generelt anerkjent som de digitale kompaktkameraene som gir de skarpeste bildene og minst bildestøy. Nå har det kommet et nytt medlem, som tilbyr et par nyheter. Det første man legger merke til, er at oppløsningen er økt fra 6 til 8 megapiksler. Dette er gjort med den helt nye Super CCD HR VI som Fujifilm har utviklet selv.

Vi har aldri hatt noen problemer med at de tidligere modellene bare hadde 6 megapiksler, men det er tydelig at markedet forventer mer. Det blir spennende å se om Fujifilm har klart å lage en sensor som gir tilsvarende kvalitet i forhold til oppløsningen, som forrige sensor hadde. I så fall blir dette meget spennende. Normalt ville vi sagt at det ikke lar seg gjøre, men Fuji har overrasket tidligere, og vi gleder oss til å legge våre klamme fingre på et testeksemplar.

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

Høyeste ISO-verdi er redusert fra 3200 på F31fd til 2000 på F40fd. Det er skyldes nok at den økte oppløsningen har økt støynivået noe. 2000 er fortsatt en meget høy verdi, og hvis de kan holde støyen på et slikt nivå at 2000 faktisk er brukbart, betyr det ikke så mye at ISO 3200 mangler.

Sensorstørrelsen er økt marginalt fra 1/1,7 tomme til 1/1,6 tomme for å kompensere litt for den økte oppløsningen. Det gjør at kameraet også har fått ny optikk. Spesifikasjonene er ganske tilsvarende, bortsett fra at største blender på tele er redusert fra f/5 til f/5,1 – en ubetydelig reduksjon. Ellers er største blender på vidvinkel fortsatt f/2,8 og brennviddene tilsvarer 36-108mm. Vi savner fortsatt vidvinkel, men det er tydelig at det er vanskelig å få til på kompaktkameraer. Objektivet på F30 led av litt for mye kromatisk feilbrytning. Vi håper dette er endret på F40fd.

En mangel som er litt større er at de har tatt bort de manuelle ekponeringsfunksjonene lukkerprioritet og blenderprioritet. Mange entusiaster vil nok savne det. Kameraet kan sette blender og lukker i 1/3 trinn, men du kan altså ikke styre det selv lengre.

Til gjengjeld har kameraet blitt tynnere, slik at det passer bedre i lomma. Til tross for dette, har Fuji likevel fått plass til en kortplass for SD-kort i tillegg til xD-kort som de normalt har brukt. Fuji og Olympus er de eneste som bruker xD-kort, og for mange har det vært et argument for ikke å kjøpe disse to merkene. Det har Fuji tydeligvis innsett, og tilbyr nå begge deler. Meget bra!

fd i navnet står for "Face Detection", og betyr at kameraet kan fokusere og eksponere bildet etter ansiktene i motivet. Dette er en funksjon kameraet har arvet fra F31fd.

Da vi snakket med Fujifilm under Photokinamessen i Köln i høst, hintet de om at det ville komme kameraer med optisk bildestabilisator. Det har de dessverre ikke fått med på F40, så vi må vente enda litt før Fuji får med denne funksjonen som nå er standard hos flere og flere produsenter.

F40fd vil bli tilgjengelig i mars.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen