Nytt kompaktknippe fra Panasonic

Nytt kompaktknippe fra Panasonic

Oppkjøringen til årets PMA har tydeligvis startet, og i år er det Panasonic som starter spetakkelet, med ikke mindre enn ni nye kompaktkameraer.

Panasonic Lumix DMC-FS6
Panasonic Lumix DMC-FS6
Panasonic Lumix DMC-FS7
Panasonic Lumix DMC-FS7

Vi begynner denne gangen med de minst spennende, og først ut blir da tvillingkameraene FS6 og FS7. De ser helt like ut utenpå, og er nesten helt like også på innsiden. Eneste forskjell er at FS7 får 10 megapiksler, mens Panasonic med FS6 har nøyd seg med 8, samt at FS6 får skjerm på 2,5" (6,35 cm) mens FS7 får en på 2,7 tommer (6,86 cm). Noen forskjeller til er det, men da snakker vi om konsekvenser av de allerede nevnte ulikhetene. Vekten varierer med 2 gram og det er også forskjeller i opptakshastighet og batterikapasitet. FS6 klarer for eksempel 400 bilder per lading, i henhold til CIPA-standarden, mens FS7 på grunn av flere piksler og større skjerm må nøye seg med 360.

Begge kameraene får en bildebrikke som er forholdsvis liten, 1/2,5", og et objektiv som tilsvarer 33-132mm med blender 2.8-5.9. Ansiktsdetektering og optisk bildestabilisering er på plass, og videoopptak i 30 bps på en oppløsning på maksimalt 848 x 480 piksler.

Panasonic Lumix DMC-FS25
Panasonic Lumix DMC-FS25

Også neste trinn på stigen er et tvillingpar. Som navnene antyder er FS15 og FS25 et hakk bedre enn FS6 og FS7 og nesten identiske med hverandre, faktisk i enda større grad enn FS6 og FS7. Eneste forskjell mellom FS15 og FS25 er skjermstørrelsen, som er henholdsvis 2,7" (6,86 cm) og 3" (7,6 cm). Foruten det får begge kameraene 12 megapiksler, 230000 punkters skjermoppløsning, og 5x zoom som tilsvarer 29-145mm med blender 3.3-5.9.

Panasonic Lumix DMC-FS25
Panasonic Lumix DMC-FS25

Begge kameraene har et CIPA-tall på 330 bilder per lading, og også disse får ansiktsdetektering og optisk bildestabilisering. Bildebrikken er noe større enn på de to rimeligere kameraene, 1/2,33", noe som også er ganske drøyt og unødvendig, oppløsningen tatt i betraktning.

Panasonic Lumix DMC-FT1
Panasonic Lumix DMC-FT1
Panasonic Lumix DMC-FT1
Panasonic Lumix DMC-FT1

FT1 får samme oppløsning som FS25, på samme brikkestørrelse, men med litt annen optikk. Objektivet her er av foldetypen, og er derfor ganske så kompakt. Det tilbyr en brennvidde som tilsvarer 28-128mm og har blender 3.3-5.9 også det. Skjermen er like stor som på FS15, og CIPA-tallet er 340 bilder per lading. Alt dette er temmelig ordinært, så det som er spennende med dette kameraet er først og fremst at Panasonic tydeligvis har bestemt seg for å gå Olympus og andre konkurrenter i næringen. FT1 er nemlig vanntett ned til 3 meter og støtsikker for fall fra opp til 1,5 meters høyde, noe som er nytt fra Panasonic. Det blir spennende å se om de følger opp med flere modeller av denne typen.

Panasonic Lumix DMC-FX40
Panasonic Lumix DMC-FX40

Også FX40 har en del spennende ting å by på. Foruten 12 megapiksler på en 1/2,33" sensorbrikke, og en 2,5" (6,35 cm) skjerm med de vanlige 230000 bildepunktene, kan det tilby et 5x zoom-objektiv som tilsvarer 25-125mm brennvidde med blender 2.8-5.9. En ganske brukbar vidvinkel der altså, noe vi aldri blir lei av å etterlyse. Også dette kameraet har optisk bildestabilisator, og batterikapasiteten er på 350 bilder per lading, i følge CIPA. Videoopptak tilbys også, i oppløsninger opp til 720p.

Panasonic Lumix DMC-FX550
Panasonic Lumix DMC-FX550

Ansiktsgjenkjenningen i FX40 fortjener imidlertid et eget avsnitt. Ikke bare er det endelig snakk om ansiktsgjekjenning, og ikke bare ansiktsdetektering, men man kan også registrere ansikter i kameraet, som det da senere vil kunne kjenne igjen og gi prioritet med hensyn til eksponering og fokus. Man kan også angi navn og alder for registrerte ansikter, men selv om man kan velge å skrive denne informasjonen på bildet, vet vi ikke sikkert om informasjonen kan benyttes til automatisk tagging i for eksempel Adobe Lightroom. Uansett, dersom man peker kameraet mot et barn under 3 år vil kameraet oppdage at det er en baby som er motivet, og automatisk skifte over til babyprogram.

FX550 har nesten nøyaktig de samme spesifikasjonene, og foruten ytre design er eneste reelle forskjell at det har blitt utstyrt med en 3" (7,6 cm) stor berøringssensitiv skjerm. Imponerende nok ser den ikke ut til å trekke særlig mye strøm, for FX550 benytter samme batteri som FX40 og har også samme CIPA-tall.

Panasonic Lumix DMC-TZ7
Panasonic Lumix DMC-TZ7

Sist ut i puljen denne gang er TZ6 og TZ7, med henholdvis 10 og 12 megapiksler. Objektivet tilsvarer 25-300mm med blender 3.3-4.9, og et kompakt ultrazoomkamera med skikkelig vidvinkel og denslags zoomomfang er ikke hverdagskost - spesielt ikke når det i tillegg er utstyrt med optisk bildestabilisator og en forholdsvis grei blender på tele-enden. Til tross for at vi synes megapikslene sitter litt vel tett for tiden, så er dette et kamera vi ikke har noe problem med å ønske velkommen på markedet.

Panasonic Lumix DMC-TZ7
Panasonic Lumix DMC-TZ7

TZ7 får en god del fordeler fremfor TZ6, som nærmest fremstår som en litt ribbet høne i forhold. Ikke bare har TZ7s 3" (7,6 cm) skjerm den dobbelte oppløsningen av TZ6s 2,7" (6,86 cm) skjerm på 230000 bildepunkter, men TZ6 mangler også en hel rekke nyttige funksjoner og muligheter som er inkludert på TZ7. For eksempel får TZ7 samme ansiktsgjenkjenning som FX40 og FX550, ansiktsdetektering også i videoopptak, mulighet for HD-video i 720p, samt støtte for AVCHD Lite. TZ6 kan ikke skilte med noe av dette, noe vi håper viser igjen på prisen.

Apropos pris er den ennå ikke kjent på disse kameraene, men i alle fall de fleste av dem forventes å være i butikkene i april.

NB!
På grunn av tidspress har vi ikke fått lagt til all informasjon om alle de omtalte kameraene i prisguiden ennå, men det vil komme etter hvert.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen