Nytt flaggskip og 3D-objektiv

Ikke uventet lanserte Panasonic i dag Lumix GH2, arvtakeren etter den tidligere toppmodellen GH1. Modellene med betegnelsen GH er spesialutviklet for å bruke til video, og det er også vektlagt på GH2.

Panasonic GH2 med vridbar, trykkfølsom skjerm.
Panasonic GH2 med vridbar, trykkfølsom skjerm.

Du kan ta opp i AVCHD-format med 24Mbps. Det er den høyeste kvaliteten som støttes av formatet. Oppløsningen er naturligvis i 1920x1080. Ingenting av dette er nytt. Det som er viktigere er at Panasonic har forbedret autofokusen ytterligere. De hevder at den kontrastbaserte fokusen som benyttes er både raskere og mer presis enn tradisjonell faseforskyvningfokus. Det blir spennende å teste, men vi mistenker at det avhenger en del av forholdene det testes under, og hva slags motiv det fokuseres på. Uansett er det flott at dette har blitt bedre. Dersom kameraet kan benytte autfokus uten større problemer under videoopptak, er det et stort framskritt.

GH2 har fått 16 megapiksler, noe som er svært mye på en såpass liten brikke som disse kameraene har. Likevel hevder de forbedret dynamikkomfang og det tilbys ISO-verdier opp til 12800. Det stiller enorme krav til støyegenskaper og støyfjerning. Dersom Panasonic har fått til dette på en skikkelig måte, er det intet annet en imponerende. Men vi vil gjerne se det først.

Knappene har fått ny layout, men det er fortsatt ganske kjent terreng.
Knappene har fått ny layout, men det er fortsatt ganske kjent terreng.

Da vi første gang så den elektroniske søkeren på GH1, var vi mektig imponerte, og så for første gang at en elektronisk søker kunne ha mulighet til å konkurrere med en god optisk søker. På GH2 er søkeren ytterligere forbedret, Den nye søkeren har 100% dekning og 1,42x forstørrelse. Oppløsningen er 1,53M punkter, eller 800x600 piksler. Det er litt større forstørrelse og litt høyere oppløsning enn forgjengeren.

I likhet med G2, har GH2 vridbar, trykkfølsom skjerm. Det betyr at hvis du ønsker, kan du for eksempel se motivet på skjermen, og trykke der du ønsker at kameraet skal fokusere og eksponere. Kameraet har også mer tradisjonell kontroller dersom du foretrekker det.

Med en av de beste videofunksjonene på noe systemkamera, den definitivt beste elektroniske søkeren og kanskje den raskeste autofokusen seiler GH2 opp som et meget interessant alternativ til tradisjonelle speilreflekskameraer.Objektivutvalget begynner også å bli bra – se neste avsnitt.

3D-objektiv åpner nye muligheter, men kanskje mest for gøy.
3D-objektiv åpner nye muligheter, men kanskje mest for gøy.

Vi er litt skeptiske til den høye oppløsningen og er litt redd for at Panasonic biter over mer enn de kan tygge på dannet vis, men det gjenstår altså å se. Kameraet er ingen revolusjon, men en naturlig videreføring av et allerede meget godt kamera.

3D-objektiv
Objektivutvalget til MicroFourThids-kameraer begynner å bli bra, og Panasonic lanserte i dag tre nye objektiver.

Det mest spektakulære er et 3D-objektiv, som de har vist fram tidligere. Det tar to bilder samtidig, som hver komprimeres og legges på hver sin halvdel av bildebrikken. Når det skal vises, strekkes det ut igjen, og det gir to bilder tatt fra litt ulik vinkel, som kan danne et 3D-bilde. De to små objektivene har 12mm brennvidde og blender på f/12. Ikke all verden til lyssyrke, men når man skal putte to objektiver med litt avstand til hverandre på samme plassen som ett objektiv normalt tar, sier det seg selv at lysstyrken blir noe begrenset. Det vil antakelig kunne brukes utendørs i godt lys hvis ikke motivet beveger seg alt for raskt.

Knøttlite og velegnet for gatefoto.
Knøttlite og velegnet for gatefoto.

I tillegg til 3D-objektivet kommer det også en 14mm f/2,5 pancake. Dette er et bitte lite objektiv som veier usle 55g, og er det minste til nå. Med brennvidde tilsvarende 24mm plassert på et lite kamerahus, vil det være utmerket til gatefoto og liknende.

Lang telezoom til spesielle anledninger.
Lang telezoom til spesielle anledninger.

Til slutt lanserer de en lang zoom, en 100-300mm f/4-5,6. Spesifikasjonene i seg selv er ikke så volsomme, men siden brikke i kameraet er såpass liten, tilsvarer brennvidden 200-600mm på et fullformatkamera. Det er med andre ord en zoom for safari, fuglefotografering og liknende. Ikke et all-round-objektiv.

Alle produktene kommer på markedet i begynnelsen av november. Priser er ennå ikke fastsatt.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen