Nytt blad fra Leaf

Megapikselracet gjelder ikke bare forholdsvis billige kompaktkameraer og speilreflekskameraer, men også proffkameraer i den sekssifrede prisklassen. Vi har tidligere skrevet om Hasselblad og Kodaks 50 megapikslers bidrag, og 60 megapikslers bakstykke fra Phase One, og nå er det Leaf sin tur. De tar riktignok ikke teten, siden deres nye Leaf AFi 10 "bare" har 56 megapiksler, men de er i aller høyeste grad påmeldt.

Selv om ikke Leaf AFi 10 hva oppløsningen angår når helt opp til Phase One, har det enkelte andre suider som vil gjøre det attraktivt blant forholdsvis pengesterke fotografer. Blant annet er brikken i et litt uvanlig format på 56 x 36mm, noe som gjør den i stand til å utnytte mer av 6x6-objektivers bildesirkel enn de fleste andre mellomformatbrikkene på markedet. I tillegg er bildebrikken dreibar, slik at man kan veksle mellom høydebilder og breddebilder uten å måtte dreie selve kameraet.

Dreibar bildebrikke
Dreibar bildebrikke

Kameraet oppgis å ha et ISO-spenn fra 50 til 800, og skal visstnok klare ett bilde per sekund i full oppløsning, noe som for øvrig gir en bildefil på 171 MB i RGB 8-bits TIFF. Bildestørrelsen er 9288 x 6000 piksler.

En pussighet vi registrerer er at selv om Leaf er eid av Kodak, har de ikke benyttet samme brikken fra Kodak som Hasselblad H3DII-50 benytter, men i stedet benyttet en brikke fra Dalsa. Sistnevnte var firmaet som i 2006 først brøt 100-megapikslers-grensen, med en bildebrikke på 111 megapiksler, så direkte uerfaren med store brikker med mange megapiksler er de ikke akkurat.

Dataarket (PDF) om Leaf AFi 10 finner du her.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen