Nytt virus låser Android-telefoner og krever løsepenger
(Bilde: motestockphoto/Shutterstock.com)

Nytt virus låser Android-telefoner og krever løsepenger

«Ransomware»-program på ferde igjen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

En ekstra sleip utgave av ondsinnede programmer er dem som krypterer innhold på enheten til brukeren og dermed krever løsepenger for dekrypteringen, kalt «ransomware». Nå melder blant andre nettstedet HotforSecurity at et nytt slikt program er på ferde, denne gangen med Android-brukerne som mål.

Programmet skal ha spredd seg til tusenvis av Android-brukere via søppelpost med ondsinnede filvedlegg i det såkalte APK-formatet (Android Application Package). E-postene skal utgi seg for å være oppdateringer av Adobe Flash Player.

Krever 500 dollar i løsepenger

Ved å åpne filen lastes det ned et videoavspillingsprogram, og når brukeren forsøker å åpne dette kommer det opp en falsk feilmelding som igjen tar brukeren videre til en falsk FBI-advarsel.

Slik ser den falske FBI-meldingen ut.
Slik ser den falske FBI-meldingen ut. Foto: HotforSecurity

Denne meldingen kan ikke navigeres bort fra og forteller brukeren at han eller hun har besøkt ulovlige, pornografiske nettsider og truer med å dele denne informasjonen med venner og bekjente av brukeren.

Samtidig låses tilgangen til telefonen, med krav om at brukeren må betale 500 dollar for å gjenopprette tilgangen. Hackerne truer videre med å tredoble denne løsepengesummen til 1500 dollar dersom brukeren forsøker å låse opp enheten på egen hånd.

Umulig å komme rundt

Ifølge sikkerhetseksperter fungerer ikke dette programmet ved å kryptere filene, som en del andre ransomware-programmer, men det skal likevel ikke være mulig å låse opp telefonen etter at man er infisert.

Programmet skal både gjøre det umulig å bruke hjem- og tilbake-funksjonene på telefonen, og det skal heller ikke hjelpe å slå telefonen av og på igjen, siden det ondsinnede programmet starter når operativsystemet på mobiltelefonen booter. 

Det beste sikkerhetstiltaket er dermed å hindre at programmet blir installert i utgangspunktet, blant annet ved å aldri installere applikasjoner fra kilder du ikke vet hvem er eller ikke stoler på. Man bør også alltid passe på at operativsystemet er oppdatert og bruke e-postfiltre. Du kan finne mer informasjon hos HotforSecurity.

Sikkerhet er stadig i fokus blant IT-selskapene: Nå har Google gjort det enklere å styre sikkerheten på sine tjenester »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen