Illustrasjonsbilde. (Bilde: Shutterstock/ Oleksiy Mark )

Nytt «superstoff» kan erstatte kobber i databrikker

Er ikke grafén, men skal være «100 prosent effektivt», ifølge forskere.

Nye stoffer med spesielle egenskaper står gjerne sentralt når forskere lanserer nye forslag til hva som skal overta når den eksisterende datateknologien er kommet til veis ende.

I så måte er det særlig det ett atom tykke, superledende stoffet grafén som har fått mye oppmerksomhet den siste tiden, og for litt siden kunne vi melde at forskere nå har modellert en krets som utelukkende består av grafén.

Nytt tinn-stoff begeistrer forskere

Som Extremetech melder har et nytt, unikt stoff entret arenaen, som potensielt kan bli en svært lovende arvtaker til kobberet som brukes i dagens databrikker. Stoffet, som ikke ser ut til å ha fått noe norsk navn ennå, er døpt «stanene» på engelsk.

På samme måte som grafén består av ett atom tykke lag av karbon, består «stanene» av ett atom tykke lag av metallet tinn. Det som er litt spesielt med stoffet er at det enn så lenge kun eksisterer på papiret, det vil si at det ikke faktisk er blitt produsert ennå.

Dette hindrer likevel ikke forskere ved Stanford University i California i å være entusiastiske på stoffets vegne. Forskerne mener nemlig det supertynne tinnmaterialet kan fungere som en såkalt «topologisk isolator», det vil si at det har isolerende egenskaper på innsiden, men fungerer som leder på overflaten.

Siden «stanene» kun er ett atom tykt konkluderer de amerikanske forskerne på bakgrunn av dette at overflaten til stoffet i teorien skal kunne lede strøm langt bedre enn kobber.

Supereffektivt

Faktisk går forskerne så langt som til å hevde at det kan lede strøm med «100 prosent effektivitet», en egenskap stoffet skal være i stand til å opprettholde selv under arbeidstemperaturer på opptil 100 grader.

I tillegg skal tinnstoffet være mer robust enn kobberbanene i dagens kretser, som nå er så tynne at kobberet nærmer seg en fysisk smertegrense.

Som Extremetech påpeker er det noe uvisst hva forskerne legger i «100 prosent effektivitet», da dette mest sannsynlig er en teknisk umulighet. Det ser likevel ut til å være en lovende oppdagelse, selv om det trolig er lenge til vi får se materialet i produksjon.

Tantal er et annet stoff forskere nå eksperimenterer med:
Kan gjøre PC-er ekstremt strømgjerrige »

(Kilde: Extremetech)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen