Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. (Bilde: Africa Studio/Shutterstock.com)

Nytt patent kan gjøre iPhone-skjermen umulig å knuse

Apple vil ha skjermbeskyttere som automatisk spretter ut når du mister telefonen.

Faren for å skade skjermen når mobilen mistes på bakken, noe den er dømt til å gjøre på et eller annet tidspunkt, er et vedvarende problem til tross for glasstypene stadig blir sterkere. Nå vil Apple ta patent på en fiffig løsning som kanskje kan gjøre mobilskjermene helt trygge.

Det nye patentet, som ble oppdaget av Apple Insider, heter «Active screen protection for electronic device», og er en skjermbeskytter med en ganske spesiell egenskap. Den kan nemlig «sprette» ut av mobilen på egen hånd idet brukeren mister mobilen.

Aktiveres automatisk av sensorer

Konseptet fungerer ved at beskyttende «pinner», som er gjemt under dekselet ved skjermens fire hjørner, lynraskt skyves ut for å hindre at skjermen kommer i direkte kontakt med bakken når brukeren mister mobilen.

Illustrasjonsbilde av konseptet, hentet fra patentdokumentet.
Illustrasjonsbilde av konseptet, hentet fra patentdokumentet. Foto: USPTO

Disse pinnene aktiveres ved hjelp av et sensorsystem som registrerer at mobilen er i ferd med å falle, og kan være laget av enten plast eller tynt metall. Skjermbeskytterne skyves inn og ut ved hjelp av små elektriske motorer på innside av telefonen.

Når det gjelder sensorene som skal aktivere beskyttelsesmekanismen har mobiler allerede gyroskop og akselerometer som kan benyttes, men i tillegg ser Apple for seg andre teknologier. Et eksempel er kameraer som ved hjelp av spesiell programvare kan registrere objekter som nærmer seg raskt, slik som bakken.

Kan bruke høydemålere

Ellers nevner patentdokumentet også høydemålere og «ekkolodd» som aktuelle løsninger. Sensorsystemet skal videre være i stand til å trekke beskyttelsespinnene inn igjen når mobilen ikke lenger er i bevegelse, og på denne måten skal systemet altså være helautomatisk.

Ennå eksisterer konseptet altså kun som en patentsøknad, og det er dermed høyst uvisst om eller når vi faktisk får se teknologien i aksjon. For flere detaljer kan du sjekke ut hele patentdokumentet, hvor du også finner flere illustrasjoner.

Apple er aktive på patent-fronten: Fremtidens iPhone kan kanskje få solpaneler »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen