Et amerikansk patent gjør det mulig for håndjern å avgi elektriske støt og injisere diverse stoffer med en sprøytespiss. (Bilde: iStock/2848662)

Nytt håndjern gir deg elektriske støt

Neste generasjons jernbøyler vil også stikke deg med en sprøyte hvis du ikke oppfører deg.

Forbrytere kan begynne å grue seg til framtiden hvis dette patentet ser dagens lys. Et amerikansk firma ved navn Scottsdale Inventions har levert skisser til et høyteknologisk håndjern som «korrigerer» oppførselen til fanger ved hjelp av elektriske støt.

Dette er likevel ikke alt. Håndjernet føyer seg inn i dagens trend med såkalt smart-teknologi, det vil si at det er «interaktivt» og kobler seg opp mot omverden.

Nesten som en smarttelefon

Slik ser patentet ut.
Slik ser patentet ut.Foto: Scottsdale Inventions

Støt-håndjernet er nesten som en smarttelefon, og inneholder et akselerometer, en GPS-aktig enhet, mikrofon, kamera og en biometrisk sensor, som skal måle og observere fangens fysiske tilstand.

Ved siden av muligheten til å avgi elektriske støt, kan håndjernet i tillegg stikke fangen med en innebygd sprøytespiss. Da kan han eller hun få alt fra beroligende medikamenter og smertestillende til «straffende stoffer» som skal sørge for ubehag.

Korrigerer oppførsel

Håndjernet fører også oversikt over når og hvor et elektriskstøt ble gjennomført, hvor mange, hva slags styrke og hyppighet. Støtene er på mellom 20 000 og 150 000 volt, noe de fleste barske bråkmakere burde la seg affisere av. Varigheten kan være på mellom et halvt sekund og opptil ti sekunder.

Teknologien kan etablere et avgrenset område rundt fangen. Hvis han nærmer seg en "forbudt" fange, setter de elektriske støtene inn.
Teknologien kan etablere et avgrenset område rundt fangen. Hvis han nærmer seg en "forbudt" fange, setter de elektriske støtene inn.Foto: Scottsdale Inventions

Hensikten er å korrigere oppførselen til voldelige og vanskelige fanger. En innebygd RFID-brikke sørger videre for at fanger som ikke tåler trynet på hverandre kan bli adskilt på en effektiv og forholdsvis trygg måte.

En brikke kan utsondre signaler i en viss diameter rundt seg. Hvis den, og derfor også fangen, kommer innenfor et «forbudt» område, for eksempel signalet til en annen fange, kan straffetiltakene settes i gang automatisk.

Det samme prinsippet kan også brukes på andre gjenstander, som for eksempel en forbudt dør eller våpen som tilhører en fangevokter eller politibetjent.

Ingen umiddelbare planer

Scottsdale Inventions har ingen umiddelbare planer om å produsere det høyteknologiske selv, men de skal visstnok være i samtaler med andre produsenter som allerede har avtaler med politimyndigheter.

Følg oss på Facebook
Lik oss på Facebook

Hva mener du om dette patentet? Kan det være et nyttig verktøy, eller kan det misbrukes for lett? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

(Kilde: Digital Trends)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen