Nytt gjennombrudd kan gi fiberoptiske kabler mye høyere kapasitet
(Bilde: Sam72/Shutterstock.com)

Nytt gjennombrudd kan gi fiberoptiske kabler mye høyere kapasitet

Amerikanske forskere kan ha løst et stort hinder.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

De fiberoptiske kablene har gitt oss mye høyere overføringshastigheter enn tidligere teknologier, men likevel har også denne teknologien tekniske begrensinger som hindrer videre økning i kapasiteten. En av de viktigste begrensningene skal imidlertid nå være overkommet.

I en fersk pressemelding kunngjøres det nemlig at en forskergruppe fra universitetet i San Diego i California har stått bak et gjennombrudd innen den fiberoptiske kabelteknologien, som potensielt kan føre til at man kan kjøre mye større datamengder gjennom kablene enn i dag.

Løste «crosstalk»-problemet

Det forskerne har gjort er å løse det såkalte «crosstalk»-problemet, som i korte trekk innebærer at det oppstår forstyrrelser mellom de ulike kanalene i de fiberoptiske kablene som øker med styrken til signalene, og som gjør informasjonen ikke-lesbar på den andre siden. Til syvende og sist vil slike forstyrrelser gjøre det umulig å øke signalstyrken ytterligere.

Skjematisk fremstilling av «frekvens-kammen».
Skjematisk fremstilling av «frekvens-kammen». Foto: UC San Diego

Løsningen som forskerne kom opp med har fått navnet «frekvens-kam». Forskerne selv beskriver løsningen som en synkronisering av frekvensvariasjonene mellom de ulike strømmene med optisk informasjon.

I noe mindre tekniske termer dreier det seg om at forskerne benyttet innsikter i selve fysikken bak slike forstyrrelser til å gjøre dem forutsigbare i mottakerenden. På den måten kan man altså kompensere for signalforstyrrelsene mellom de ulike kanalene i det samme fiberet på forhånd.

Kan gi både raskere og billigere fiberlinjer

Ifølge forskerne kan dette gjennombruddet gjøre det mulig å øke signalstyrken vesentlig, og dermed kapasiteten i kablene, uten at dette fører til «forstoppelse» som følge av crosstalk-forstyrrelser. Akkurat hvor mye høyere kapasitet dette kan åpne for er imidlertid uvisst.

Den andre store fordelen med teknologien er at den kan gjøre utbygging av fiberoptiske kabler vesentlig billigere, ved at den reduserer behovet for kostbare «repeatere», det vil si signalforsterkere, langs linjene.

Ved å benytte «frekvens-kammene» var forskerne i stand til å sende optiske signaler som kunne leses på den andre siden over en avstand på hele 12 000 kilometer helt uten å benytte repeatere. Dette skal visstnok være ny rekord. Mer informasjon kan du finne i magasinet Science (krever registrering), og om du ønsker å fordype deg i det teoretiske grunnlaget for arbeidet kan du lese dette dokumentet.

Fiberteknologien gjør stadig fremskritt: Disse forskerne utviklet superfibre med en kapasitet på 255 terabit per sekund » 

(Via Gizmodo)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen