Nytt Facebook-«virus» herjer i Norge

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I helgen har et nytt Facebook-«virus» begynt å spre seg blant nordmenn. Meldinger blir spredd via via Facebook Messenger kamuflert som YouTube-lenker, med påskriften «Er det virkelig deg?» eller lignende. Dette er selvfølgelig ikke videoer av deg, men forsøk på å hente inn brukernavnet og passordet ditt. 

Tilsynelatende har mange trykket på lenkene, da problemet har spredd seg til mange over helgen. 

Se video øverst for forklaring av problemet og hva du gjør hvis du er rammet. 

Kan ta over mer en bare Facebook

Meldingen er laget slik at du selvfølgelig skal føle deg presset til å klikke på lenken, spesielt siden du ikke ser hva videoen inneholder, og teksten under gir inntrykk av at videoen har blitt sett tusenvis av ganger. 

Da er det fort gjort å klikke seg inn for å sjekke hva i all verden som foregår. 

Nøyaktig hva som skjer når du trykker deg inn varierer fra personer vi har snakket med, men det handler uansett om to ting: Å spre beskjeden videre til andre venner, og å få inn så mange brukernavn og passord-kombinasjoner som mulig.

Derfor er det to ganske enkle steg å følge for å ikke spre dette videre, eller å miste ditt eget brukernavn eller passord:

  • Ikke trykk på videolenken 
  • Har du trykket på lenken: Ikke skriv inn brukernavn eller passord

Hvis du bruker den samme brukernavn og passord-kombinasjonen et annet sted på nettet kan tyvene ha tilgang til langt mer enn bare Facebook-kontoen din. Bruker du for eksempel en Gmail-adresse for å logge på Facebook, og du har samme passord begge steder, er det ikke veldig lang vei å gå for tyven for å ha tilgang til alle e-postene dine. 

Dette gjør du dersom du har gått i fellen

Skulle du være så uheldig å gått i fellen, må du snarest skifte passord på Facebook-kontoen din – og alle andre kontoer som eventuelt deler den samme påloggingsinformasjonen. 

Dersom noen allerede har skiftet passordet ditt på Facebook, noe som tydeligvis skjedde for noen brukere i New Zealand, må du tilbakestille dette så fort du kan. Det gjør du via Facebooks «glemt passordet-funkson», hvor du via flere steg må verifisere deg ved hjelp av e-post, SMS eller andre personopplysninger. 

Skulle du bruke samme innlogging og passord på flere nettsteder, bør du også skift ut disse snarest. 

Husk også å varsle vennene dine om hva som har skjedd, slik at de ikke trykker på lenkene som du potensielt har sendt ut. 

På den måten kan du være med å bidra til å stoppe spredningen av nettsiden. 

Når dette er gjort, kan du puste noe lettere ut. Men samtidig er det på tide og sette seg ned for å gjøre kontoene dine vanskeligere å bryte seg inn i. Det gjør du ved å aktivere såkalt totrinnsverifisering.

Slik aktiverer du totrinnsverifisering av Facebook på telefonen:

Her starter du for å kommer i gang med totrinnsverifiseringen Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no
  • Trykk på ikonet bestående av tre streker (øverst på android) (nede til iOS) til høyre (menyknappen / hamburgermenyen).
  • Bla deg ned til Kontoinnstillinger
  • Velg deretter Sikkerhet og innlogging
  • Under overskriften Konfigurer ekstra sikkerhet finner du Bruk totrinnsverifisering. 
  • Under dette valget huker du av for Totrinnsverifisering 
  • Trykk på Start konfigurering 
  • Har du ikke lagt til telefonnummeret ditt på Facebook må du gjøre det nå. Du får tilsendt en engangskode som du må oppgi i Facebook-appen
  • Oppgi koden du fikk på SMS
  • Huk av for å aktivere totrinnsbekreftelse. Når du gjør dette så får du beskjed om å skrive inn Facebook-passordet ditt. 
  • Du skal nå få beskjed om at funksjonen er aktivert. 

Neste gang du logger på en annen enhet vil du få spørsmål om å skrive inn koden fra Kodegeneratoren. Det enkleste er å trykke på «Trenger du en annen verifiseringsmåte?» og velge «Send innloggingskode via SMS» så får du en helt vanlig SMS. 

Hvis du heller vil aktivere kodegeneratoren er du nødt til å gjøre det via Facebook på en PC. Trykk på menyknappen øverst til høyre på Facebook, gå til Sikkerhet og innlogging og trykk på rediger-knappen ved siden av der det står «Bruk totrinnsverifisering». Nå vil kodegeneratoren dukke opp på Facebook-appen din, under Meny -> innstillinger. 

Den siste delen her er mildt sagt klønete. Derfor holder det for mange å droppe kodegenerator-delen, og heller holde seg til SMS-verifiseringen. 

Merk at du bare trenger å gjøre dette én gang per enhet, slik at du ikke vil trenge å få SMS-koder hver gang du logger inn på mobilen din. 

(Kilde: Stuff)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen