Nysgjerrig på Mars
(Bilde: NASA)

Nysgjerrig på Mars

Hva slags kamera bruker egentlig den nye Mars-roboten?

Mandag 6. august landet Mars-utforskeren "Curiosity" på den røde planeten og nesten øyeblikkelig etter startet den å sende bilder derfra.

De aller første bildene ble tatt av det som kalles MARDI. MARDI er en forkortelse for Mars Descent Imager og er det kameraet som var ansvarlig for å ta bilder av selve nedstigningen.

MastCam 100 mm.
MastCam 100 mm.Foto: Malin Space Science Systems

Nå som den er vel nede på fast Mars-grunn har Curiosity hevet en mast med to andre kameraer. Det ene har et 100 mm f/10-objektiv, mens det andre er utstyrt med et 34 mm f/8-objektiv. Sistnevnte er også i stand til å ta panoramabilder.

For å kunne dekke de aller fleste av lysets bølgelengder er begge kameraene ustyrt med ni forskjellige IR-filtre. Begge har også muligheten til å ta video. Oppløsningen på opptakene er 720p, med en makshastighet på 10 bilder i sekundet. Vi snakker dermed ikke om noe høyhastighetsfilming. Det var lenge håp om at man skulle få sendt med et kamera med zoom-mulighet også, men dette gikk dessverre ikke.

Testbilde fra 100 mm-objektivet.Foto: Malin Space Science Systems

I tillegg til de to kameraene plassert i masten har NASA også utstyrt doningen med et kamera for nærbilder. Dette kameraet har fått navnet MAHLI og står for Mars Hand Lens Imager. Oppgaven dette kameraet har fått er kanskje ikke overraskende, men veldig viktig. Det er ansvarlig for nærbildene som skal sendes videre til jorda. Kameraet er utstyrt med et objektiv på 21.3 mm og blender f/9.8. Siden dette kameraet skal ta nærbilder har det fått en ekstrem nærgrense. Den er nemlig på hele 25 millimeter. For å kunne jobbe såpass nærme det den skal ta bilder av har de utstyrt MAHLI med to hvite og to ultrafiolette LED-lys. For å sikre at alle bildene blir skarpe tvers gjennom så har MAHLI fått funksjonen "focus stacking". Dette betyr at kameraet tar flere eksponeringer der fokuspunktet er flyttet for hver eksponering før det blir satt sammen til ett bilde.

MAHLI.
MAHLI.Foto: Malin Space Science Systems

Alle tre kameraene er bygget rundt bildebrikken Kodak KAI-2020CM. Denne har en oppløsning på to megapiksler og en fysisk størrelse på 11.8 x 8.9 mm. Det er verdt å nevne at det ikke lenger er Kodak som produserer disse bildebrikkene, men firmaet Truesense Imaging. Dette firmaet forlot Kodak i 2011.

Siden båndbredden fra Mars er begrenset kan ikke alle bilder sendes i full oppløsning. Derfor blir de først sendt i småformat og så velger NASA ut hvilke bilder som skal overføres i full størrelse.

Så får vi håpe da, at vi ikke opplever en "Houston, we have a problem"-situasjon at Curiosity skulle velte over på ryggen. Og om så skjer burde det vel være lov å håpe på en smilende marsboer som var hyggelig nok til å sette det tilbake på hjulene sine.

Kilde: MARDI / MastCam / MAHLI / DP Review

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen