Test

Nymark Collective with Kristin Asbjørnsen - Bessie Smith revisited, live in concert

Tennessee-fødte Bessie Smith (1892-1937) var den mest suksessfulle bluessangerinnen på 1920- og 30-tallet. Hun spilte med giganter som Louis Armstrong, Fletcher Henderson og Charlie Green, og ble sin tids best betalte svarte, kvinnelige artist. Med 160 albuminnspillinger på Columbia Records har hun hatt en enorm innflytelse på det siste århundrets blues- og jazzutøvere. Blant sine mest populære fans kan nevnes Nina Simone, Janis Joplin og Billie Holiday. I dag tituleres hun gjerne som "alle bluessangeres mor".

Kristin Asbjørnsen gjør en god figur i Bessie Smiths sko.

Avflasset, men oppusset

Da Nymark Collective fikk i oppdrag av Molde Jazzfestival å gjøre noe nyskapende ut av hennes repertoar, var det mye å hente. Hundrevis av låter, hvor enkelte har blitt stående som suverene standardlåter, skulle vurderes som konsertmateriale for en gjeng tilhengere av moderne jazz. Med en av Norges mest markante kvinnelige sangere som medsammensvoren, ble resultatet likevel såpass bra at de bestemte seg for å gi ut hele konsertinnspillingen på CD.

Blant Smiths største hits som har havnet på platen, finner vi titler som Aggravatin´ Papa, Baby Won´t You Please Come Home og Nobody Knows When You´re Down And Out. Stemningen i disse sangene er slik som vi moderniserte nordboere gjerne forbinder med gamle filmer, LP-plater, oppvakte besteforeldre og generell nostalgi. Alt i alt: det vi i dag forbinder med den tradisjonelle bluesen, slik den var da bluesartistene begynte å selge plater. Det er avflasset på et særdeles sjarmerende vis, og vitner om en tid da de mestselgende artistene som regel var virkelige gode musikere, og ikke bare noen heldiggriser med slank midje, en rik onkel og himmelhøye ambisjoner om å leve et liv i konstant jetlag.

Sjangerignorans

Nymark Collective består av bandleder og trompetist Kåre Nymark jr., pianist Tord Gustavsen, kontrabassist Mats Eilertsen og trommeslager Kenneth Ekornes. Kvintetten fyller ti år i år, og har hentet inspirasjon og erfaring fra et bredt musikalsk spekter, forankret i skandinavisk jazz og verdensmusikk. To plateinnspillinger samt et kirkemusikalsk samarbeidsprosjekt med SKRUK har skaffet gruppen et solid navn i det skandinaviske jazzmiljøet, og med liveinnspillingen "Bessie Smith Revisited" vil de trolig høste nye fans.

I tillegg har de fått med Kristin Asbjørnsen som hadde stor suksess med negro spiritual-CD-en "Wayfaring Stranger – a spiritual songbook" i fjor. Mange kjenner henne dessuten fra bandene Dadafon og Krøyt, hvor folkemusikken har ligget som grunnlag for utforsking av moderne, sjangerignorant popmusikk.

Vellykket videreføring

Denne innspillingen er nok ikke primært ment som en CD som børster støv av en glemt sangerinne. Mer riktig ville det være å kalle prosjektet en videreføring av 1920-tallets rike jazz- og bluesrepertoar, sett gjennom dette århundrets brilleglass. Hvis man sammenligner "Revisited" med originalen, vil man oppdage at endringene er mange. Lydbildet er mer mettet, sangen mer eksperimentell, og mye flott improvisasjon er tilført.

Dyktige musikere med verdig hyllest.
Dyktige musikere med verdig hyllest.

Det er verdt å ha i mente at disse sangene stammer fra en annen tid, et annet sted, et annet miljø. Tekster som opprinnelig kan ha båret mye smerte i seg, fremstår i dag mer som "historisk dokumentasjon". Dette skal ikke tillegges for mye vekt her, men man kan ikke forvente at en relativt lystig og privilegert kollaborasjon nordmenn skal være tvunget til å sette seg inn i situasjonen til en ung, svart kvinne i tjuetallets USA for å kunne produsere god musikk.

Konklusjon

Nymark Collective og Kristin Asbjørnsen utgjør et fint ensemble. De tilføyer humor og spilleglede til noe som ellers kunne bli en interessant, men kjedelig, museumsfortolkning. Improvisasjonene er gode, stemningen tett og behagelig, og Asbjørnsen bidrar med en respektfull og personlig stemme. Noe av det som gir liveinnspillinger livets rett, er fornemmelsen av et fornøyd publikum som klapper og heier. Og i dette tilfellet er all applausen vel fortjent.

Nymark Collective with Kristin Asbjørnsen Bessie Smith Revisited - Live in Concert   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen