Husker du alt som skjedde i 2012?

Nyhetsåret 2012

Husker du alt som skjedde i 2012?

Dette var de største sakene i løpet av året som gikk.

Når dette året starter vet vi ikke at Internett få dager senere skal gå i svart, i en storstilt protest mot én enkelt amerikansk lov. Vi vet heller ikke at fildelingstjenesten Megaupload skal bli tatt ned på brutalt vis, og skape en verdensomspennende debatt, eller at ett lite sekund skulle knekke en rekke nettgiganter. At Facebook blir satt på økonomisk prøve, at videostrømming endelig kommer til Norge eller at vi endelig skal få bærbare maskiner med skikkelig oppløsning, var vi heller ikke klar over.

Men slik ble det. Alt dette, og mye mer skjedde i løpet av 2012. I denne artikkelen får du oppsummert de viktigste sakene vi har dekket i løpet av året.

Året da Internett gikk i svart

2012 var året da Internett gikk i svart.
2012 var året da Internett gikk i svart.

Mye skjedde i løpet av årets første måned. Den mye omtalte SOPA-loven, som ville gi amerikanske myndigheter stor og brutal kontroll på Internett, skulle opp til avstemming i USA. Lovforslaget så lenge ut til å faktisk ble gjennomført, men den 18. januar hadde en rekke nettgiganter fått nok.

Wikipedia, Google, Reddit, Wordpress, Greenpeace, Mozilla og mange, mange fler mørkla eller stengte nettsidene sine helt. Dette ga medieomtale verden over, ikke bare blant nisjemediene, og få dager senere gikk skaperen av SOPA ut og sa at loven ikke var optimal, før den ble trukket tilbake 21. januar.

Det tok imidlertid ikke mer enn én dag før en europeisk variant av loven var på plass, ACTA. Men også den møtte massiv motstand, og rundt om i europeiske land var det store gatedemonstrasjoner før også denne loven ble trukket tilbake.

Året for sosiale medier

2012 var året da Facebook ble satt på prøve.
2012 var året da Facebook ble satt på prøve.

Facebook har eksistert helt siden 2004, men 2012 ble året da selskapet virkelig ble satt på prøve. Det sosiale nettstedet er gigantisk, og har over en milliard aktive brukere, men i 2012 måtte selskapet vise at de har livet rett, og ikke bare er en kortvarig trend. Facebook kastet seg nemlig på børsen.

Med børsnoteringen må det økonomiske resultatet forsvares i en hel annen grad enn tidligere. Det startet dårlig for nettgiganten, i flere måneder gjorde de ikke aksjeverdien stort annet enn å stupe – fra noteringen på 38 dollar per aksje i mai, til drøyt 17 dollar i september. I løpet av vinteren har kursen sakte men sikkert steget igjen, og Facebook har implementert en rekke løsninger som lar brukerne betale for bruken av nettstedet.

Året da Megaupload ble tatt

2012 var året da Megaupload ble tatt ned. Her ved grunnleggeren, Kim Dotcom.
2012 var året da Megaupload ble tatt ned. Her ved grunnleggeren, Kim Dotcom.

En tidlig januarmorgen stormet New Zealanske spesialstyrker hjemmet til den tysk-polske statsborgeren Kim Dotcom. Han er grunnleggeren av det massive fildelingsnettstedet Megaupload, som samtidig var beslaglagt og tatt ned av amerikanske myndigheter. Myndighetene mente at nettstedet bryter med opphavsretten i stort omfang, og saken om Megaupload har rullet ustoppelig gjennom hele året.

Som nettnerder flest gjorde Kim Dotcom kun det han gjør best: I husarrest bygger han nå opp en ny versjon av Megaupload, som er sikrer både for brukeren og fra myndigheters inngrep.

Året for nye operativsystemer

2012 var året da operativsystemet ditt ble radikalt endret.
2012 var året da operativsystemet ditt ble radikalt endret.

I løpet av 2012 kom to nye operativsystemer fra to forskjellige verdener, men begge gjorde én ting felles; de krympet skillet mellom mobil og PC. I juli kom Apples nye operativsystem, OS X Mountain Lion, og i oktober stod Microsoft klare med Windows 8.

Majoriteten av de nye funksjonene i OS X var rappet rett fra Apples mobile operativsystem, iOS, og med iCloud-integrering ble båndet mellom Mac-en, nettbrettet og mobilen din enda tettere. Windows 8 var på sin side et sjansespill fra Microsoft, med full integrering av berøringsgrensesnitt og en plattform for apper – tidligere kalt Metro.

Året for nye komponenter

2012 var året for nye komponenter.
2012 var året for nye komponenter.

Det var ikke bare store programvarer som så lyset i 2012, det var også en rekke nye generasjoner med komponenter. Ved årsskiftet slapp AMD sin nye skjermkortserie, Radeon HD 7000, før Nvidia fulgte opp med sin GeForce GTX 600-serie i mars. Jevnt og trutt igjennom hele året har de to lansert en rekke modeller i disse seriene, og kniver tett om den beste ytelse, det laveste effektforbruket og en hyggelig prislapp.

Intel slapp på sin side en helt ny prosessorserie, Ivy Brigde, mens den største nyheten fra erkerivalen AMD var en oppdatering av arkitekturen – kalt Vishera. Man skal imidlertid ikke glemme at sistnevnte har lansert en rekke mer effektgjerrige og «lette» prosessorer.

Når vi først snakker om komponenter, skal det også nevnes at vi fikk muligheten til å teste det som må være Norges råeste spill-PC. Lastet med de heftigste komponentene på markedet, kjølt ned til 50 kuldegrader og pakket inn i et lekkert kabinett var denne maskinen noe helt unikt.

Se de seks neste høydepunktene fra 2012, på neste side »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen