Nye virus på gang

Navnet på viruset er Gavno.a og Gavno.b og har i følge SimWorks International sitt opphav i Russland. Denne gangen kan telefonen bli fullstendig ubrukelig.

Symbian igjen

Telefoner som er i faresonen for Gavno er telefoner med Symbian v7.0 operativsystem og Series 60 -brukergrensesnitt. Dette gjelder telefoner som for eksempel Nokia 6600 og Nokia 6630. Igjen ser det ut til at telefoner som Siemens SX1 og Nokia 3650 slipper unna. Disse enhetene leveres nemlig med Symbian 6.0, som visstnok ikke kan skades av viruset. Sony Ericsson P900/P910 og Motorola A925/1000 slipper også unna. Disse telefonene bruker UIQ-grensesnittet.

Gavno a og b sprer seg via en fil som kalles patch.sis. Gavno a er bare to kilobyte stor, mens Gavno b er litt større. Forskjellen mellom de to er at Gavno b inneholder en orm som sprer seg via Blåtann.

- Ganvo er et videreutviklet virus. Den er et av de minste viruset vi har sett, men også det mest ødeleggende, sier administrerende direktør i SimWorks, Aaron Davidson.

Gavno er det første viruset som evner å angripe telefonen og få den til å slutte å fungere. Det vil ikke være mulig å ringe ut eller sende sms med den hvis man er blitt smittet av mobilviruset. Hvis telefonen blir infisert vil telefonen begynne å restarte seg selv hele tiden. For å bli kvitt viruset må man tilbakeføre telefonen til de originale fabrikkinnstillingene, noe som vil resultere i at man mister all data man har lagret på telefonen den tiden man har brukt den.

Hvordan man skal få en telefon som ikke fungerer til å tilbakestille seg til fabrikkinnstillingene, sies det lite om. Dette gjør at det vil være vanskelig og kanskje umulig å få fikset telefonen uten hjelp utenifra.

- Gavno vil stoppe alle funksjonene på telefonen. Telefonen vil kun være brukbar som papirvekt hvis viruset får innpass, sier Aaron Davidson.

Viruset har enda ikke dukket opp på noen telefoner. Men informasjon SimWorks har om virusene gjør dem sikker på at virusfaren er reel.

- Vi fikk et anonymt tips om virusene og sjekket det. Og alt tyder på at dette er virus vi må ta på alvor, sier Davidson.

Foreløpig greier man fint å unngå at telefonen blir infisert av virus ved å følge et par enkle forholdsregler, som for eksempel å slå av telefonens Blåtannfunksjon, eller i det minste ikke motta filer fra ukjente sendere. Hvis man vil ta steget enda lenger, kan man laste ned antivirusprogramvare til mobiltelefonen. Dette kan man blant annet gjøre hos SimWorks eller F-Secure.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen