Den nye HUD-en lar deg søke opp akkurat det du er ute etter, så du slipper å tråle deg gjennom menyene for å finne frem.
Den nye HUD-en lar deg søke opp akkurat det du er ute etter, så du slipper å tråle deg gjennom menyene for å finne frem.

Nye Ubuntu vil kvitte seg helt med menyer

Skriv hva du vil, i stedet for å trykke deg frem.

Linuxdistribusjonen Ubuntu har nettopp vist frem sitt nye satsningsområde: En måte å navigere seg frem til menyvalg, helt uten menyer. Menyene har rett og slett blitt byttet ut av en såkalt HUD, Heads Up Display, som lar deg søke opp det du prøver å finne i menyene, så du skal slippe å tråle deg gjennom lange menyer og undermenyer.

Fungerer på tvers av programmer

Den nye HUD-en vil fungere på tvers av programmer, og vil være en av grunnfunksjonene i operativsystemet. For Mac-brukere kan dette kanskje sammenliknes med programmer som Alfred eller Quicksilver, selv om Ubuntus nye menysystem kan gjøre langt mer.

Du kan gjøre alt fra å starte en ny e-post, finne fram til bokmerkene dine, søke opp menyelementer i tegneprogram eller endre status på lynmeldingsprogrammet ditt.

Det ser utvilsomt ut som en smidig løsning, men spørsmålet blir hvor lett det er i bruk for nye brukere, som ikke vet helt hva de egentlig er ute etter. Det samme vil kanskje også gjelde mer erfarne brukere når en ny versjon av program kommer, med helt nye funksjoner og menyelementer, som plutselig vil være vanskelige å finne frem til.

Heldigvis skal det fortsatt være mulig å finne seg frem til tekstmenyene, selv om målet er at HUD-en etterhvert skal erstatte det tradisjonelle menysystemet.

I videoen under kan du se HUD-en i aksjon.

Bare begynnelsen

Ubuntu har måttet tåle mye kritikk etter at de oppgraderte grensesnittet sitt til «Unity», som mange hevdet var for begrenset og fastlåst. Ifølge Mark Shuttleworth, hovedpersonen bak Ubuntu-prosjektet, er imidlertid dette bare begynnelsen. Neste steg skal være integrert stemmekontroll, i tillegg til registrering av fingerbevegelser og berøringskontroll.

Ubuntu 12.04 vil være først ut med det nye systemet, og vil lanseres i april.

Hva synes du om den nye HUD-en? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor.

(Kilde: The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen