Test

Nye testrutiner for strømforsyninger

Med tanke på våre tester av strømforsyninger som tross alt er en av de aller viktigste komponentene i våre maskiner, har vi nå gått til anskaffelse av en Techred TR-368 testbenk.

Hensikten med dette, er å ha en pålitelig og ikke minst standardisert testbenk for strømforsyninger i hende, og som ubarmhjertig vil avsløre feil og svakheter i de strømforsyningene som er tilgjengelige på markedet.

Som en konsekvens av denne anskaffelsen, er Hardware.no blitt en av få testsider på nettet i dag, som kan gi leserne sine en grundig og pålitelig testmetode for strømforsyninger.

Tidligere testmetoder innebar kun belastning av 12 Volt-linjen(e), samt "live" testing i et godt overklokket system. Dette var derimot langt i fra godt nok for å kunne skille klinten fra hveten, så forbedringer måtte til.

Løsningen ble derfor en TR-368, en strømforsyningstester som gir oss akkurat det vi trenger av testfunksjoner. Muligheten til å teste slike enheter fullt ut, med en meget høy nøyaktighet, som igjen gir oss et meget godt grunnlag for videre sammenlikninger av både modeller og merker.

Testbenken kommer selvsagt med alle de nødvendige "features" som trengs for å kunne teste både dagens og morgendagens strømforsyninger til sitt ytterste.

La oss ta en kjapp titt på de generelle spesifikasjonene:

  • Støtter alle strømforsyninger av standard
  • 6 individuelle linjer (4 pos. og 2 neg.)
  • Variable spenninger (0 ~ 80V avhengig av linje)
  • Variabel strøm/motstand (0 ~ 80A avhengig av linje)
  • Maksimal belastning på alle linjer, 590 & 970 Watt
  • Opp til 5 forhandsprogrammerte innstillinger
  • Tilkoblingsmuligheter for Oscilloskop

Flere spesifikasjoner kan lese på Techred sine egne sider, eller i denne PDF-filen.

Testrutiner

Testrutinene våre er i seg selv nokså enkle, men de krever viss forståelse av de generelle spesifikasjonene for strømforsyninger. Først av alt må vi regne oss fram til den maksimale belastning strømforsyningen er spesifisert til.

La oss ta for oss en 400 Watt enhet fra Forton/Source som et eksempel.

  • Max. samtidig belastning +3.3V og +5V er 150W.
  • Max. samtidig belastning +12V 1 og +12V 2 er 285W.

Ut i fra spesifikasjonen kan man se at hver enkelt 12V linje kan belastes med henholdsvis 14 og 15 Ampere. Men sannheten har sine modifikasjoner, for om man ser på ”max. samtidig belastning”, vil man raskt legge merke til at 285 Watt vil være langt under det 12 Volt linjene blir sammenlagt(14A+15A*12V=348 Watt).

Den samme regelen gjelder forøvrig også de andre spenningene, for eksempel kan ikke spenningene +3.3V og +5V (30*3,3+28*5=239W), belastes med mer en 150 Watt til sammen.

Vi bruker derfor et eget regneark som gir oss en rimelig god indikasjon på den maksimale samtidige belastning en strømforsyning vil kunne takle.

Forton/Source 400W strømforsyning

Som man kan se, er det en nokså stor forskjell fra det mange tror er den maksimale belastningen(grønne tall), og de virkelige tallene(røde).

Når tallene er på plass, starter vi selve testingen. Vi starter alltid med en nokså lav belastning, litt under 100W er som regel en god start. Dette gir strømforsyningen litt tid til å kjøre seg inn og gjøre seg "varm i trøya", før vi øker belastningen.

Etter innkjøringsfasen justerer vi gradvis belastningen opp mens vi noterer alle spenninger til den maksimalt spesifiserte belastningen er oppnådd.

Om alt ser ut til å fungere så langt, lar vi strømforsyningen stå minst 2 timer ved maksimal belastning. Dette er gjort for å verifisere at de oppgitte spesifikasjonene holder over tid, og ikke er en peak effekt.

Støy kan dessverre ikke måles på testbenken, da benken har massive vifter som overdøver strømforsyningene.

En strømforsyning kan derimot ikke testes på en testbenk alene, den må testes i en normal maskin også. Derfor blir strømforsyningen montert og testet i tre dager med en vanlig testmaskin.

Dette gir oss således anledningen til å teste mulige ekstrafunksjoner, samtidig som at vi får et godt inntrykk av både støynivå, varmeutvikling og design, i et miljø hvor strømforsyningen vanligvis er plassert.

Oppsummering

Gjennom anskaffelsen av Techred TR-368 har vi fått en testbenk som ubarmhjertig vil avsløre svakheter og dårlige konstruksjoner, med en nøyaktighet og pålitelighet som skal til for at våre lesere kan sammenlikninge strømforsyninger opp mot hverandre.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen