Nye nyttårsrekorder

Nyttårsaften en tid for rekorder når det gjelder trafikk over mobilnettet. Når klokken passerer tolv, går vi inn i et nytt år. Rundt dette tidspunktet ønsker mange å sende nyttårshilsener, og operatørene får en enorm trafikkøkning. Dette kan føre til forsinkelser, men nettene har forbedret seg fra tidligere.

Vi minnes de tider da man omtrent måtte ha flaks for å sende en SMS i overgangen til et nytt år. Overgangen til 2006 har på sin side gått smertefritt, og SMS-meldingene har kommet fram i år som i fjor.

Telenor melder enorm oppgang
I forkant av nyttårsaften 2004 så Telenor seg nødt til å forberede nettverket spesielt for anledningen. Det ble installert en ekstra SMS-sentral, som sikret at nettverket støttet dobbelt så mye trafikk uten forsinkelser. Året ble et rekordår, der 19 millioner SMS og en halv million MMS ble kastet over mobilnettet. Telenor melder at dette skjedde uten nevnverdige forsinkelser.

- Når antall meldinger som går gjennom nettet overstiger 1 000 i sekundet, begynner det å bli kritisk. Da vil det kunne oppleves forsinkelser, sier Jon Erik Haug, leder for mobil i Telenors norske virksomhet.

Nettrafikken i overgangen fra år 2005 til 2006 var ikke forventet noe lavere enn året før. Tallene til Telenor landet på hele 25 millioner tekstmeldinger, noe som er en økning på hele 31,6 prosent fra i fjor. Antallet MMS-meldinger nådde en nesten million.

Haug understreker at det også i år kun har vært forsinkelser, og ikke forsvinningsnumre.

- Meldingen blir ikke borte. Når den er sendt fra avsenderen, lagres den hos oss og sendes videre så snart kapasiteten er der. I ekstreme tilfeller, dersom fryktelig mange mennesker sender melding samtidig i samme område, vil man kunne få beskjed om at meldingen ikke lot seg sende. Da er det bare å forsøke igjen, som regel går det greit med et nytt forsøk.

NetCom opp 15 prosent
Også NetCom har hatt rekord i både SMS- og MMS-meldinger i år. Kommunikasjonskonsulent i NetCom, Nina Kersten Nilsen, melder til Amobil at 11,7 millioner SMS-meldinger har reist fra avsender til mottaker på nyttårsaften. Det er en økning på 15 prosent fra i fjor.

Når det gjelder multimediemeldinger har NetCom hatt en eksepsjonelt stor økning fra 110 000 forrige nyttårsaften til 377 000 i år.

Til tross for enorm økning har ikke NetCom registrert særlig mange forsinkelser, og nettverket har fungert svært feilfritt. I likhet med Telenor har også enkelte av NetComs kunder fått oppleve feilmeldinger under sending, men også her har det i de fleste tilfeller fungert ved et forsøk nummer to.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen