Nye muligheter med mobil-GPS

Nye muligheter med mobil-GPS

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Mobilprodusenten Nokia kjøpte i fjor Navteq – som lager kart til GPS – og samtidig innledet de to selskapene et prøveprosjekt i San Francisco, California, hvor frivillige delte trafikkinformasjon med andre via en GPS-applikasjon fra Nokia og Navteq. Trafikkinformasjon – som for eksempel kødannelser og omkjøringer – ble registrert anonymt av rundt 10.000 Nokia-kunder, ifølge Cnet.
 
GPS-applikasjonen tar i bruk sensorer som myndighetene har plassert ut for å måle hastighet og volum i trafikken. Disse sensorene finnes imidlertid kun på trafikkerte veier, noe som gjør at mindre veier ikke foreløpig ikke kan bli oppdatert med trafikkinformasjon via Nokia-applikasjonen.
 
Jo flere, jo bedre
Nokia tror imidlertid sensorproblemet vil løse seg dersom tjenesten lanseres kommersielt, ved at det blir lettere å finne midler til å utstyre de mindre veiene med sensorer. En forsker fra Nokia tror også det vil lønne seg å la øvrige produsenter benytte seg av teknologien, da tjenesten gir bedre resultat jo flere brukere som bruker den.
 
- Applikasjonen fungerer veldig bra dersom to prosent av sjåførene på veien bruker den. Men fire prosent er enda bedre, og så videre, sier forskningsleder Quinn Jacobson fra Nokia Research Center i Palo Alto, California, ifølge Cnet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)
 
Innendørs GPS
Nokia har også planer om å tilby innendørs GPS, som vil si at du for eksempel kan finne lettere fram i butikker og på museer. Mobilprodusenten hevder også at det skal være mulig å bruke mobil-GPS til å lokalisere alt fra kolleger til printere og ledige møterom i et større kontorselskap, ifølge NRK.
 
Innendørs posisjonering via trådløst nettverk skjer ved at Nokia – eller brukeren selv – legger inn informasjon om bygningen og legger til såkalte ”trådløse punkter”. Nokia forestiller seg at det også skal gå an å installere spesialantenner i bygningen, som vil gi en nøyaktighet på 1-2 meter. Tjenesten er foreløpig kun testet av Nokia-ansatte, men en betaversjon skal bli tilgjengelig i løpet av neste år.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen