Nye kameraer fra Panasonic

De nye modellene er FX3, FX07, FX50, LX2 og FZ50. Dette er en lang rekke bokstaver, og foran alle sammen kommer Lumix DMC-. Dette er stort sett oppgraderinger av tidligere modeller med tilsvarende navn. Her har revolusjonene uteblitt, men viktige forbedringer er gjort.

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

FX3
Den minste og enkleste modellen er FX3. Dette er nok kanskje en oppgradering fra den tidligere FX2, men mye har skjedd siden, og selv om designet er ganske likt, er nok innmaten meget forskjellig.

Kameraet har fått 6 megapiksler og optisk bildestabilisator. Dette ser vi kommer på flere og flere kameraer i den rimelige enden av skalaen. FX3 er det eneste av de nye kameraene som ikke har fått den nye signalprosessoren Venus Engine III. Kameraet bruker fortsatt forrige modell, Venus Engine Plus. Den gir litt mer bildestøy enn den nye versjonen, men noe må jo skille de rimelige fra de dyre modellene. Kameraet har høyeste ISO-verdi på 1600, men det er med redusert oppløsning.

Har en 6,3cm (2,5 tommer) LCD-skjerm, med automatisk justering av lysstyrken. Videofunksjonen er bedre enn det meste vi har sett før, og gjør at du kan ta opp i 848 x 480 piksler, med 30 bilder pr. sekund. Det er meget imponerende for et kamera i denne klassen.

Kameraet skal i følge Panasonic være ganske raskt, og har en oppgitt batterilevetid på 320 eksponeringer i henhold til CIPA-standarden.

Alt i alt ser dette ut til å være et svært interessant kamera for de som ikke vil legge alt for mye penger i det. Dessverre har vi ikke fått noen prisindikasjon på det.

Alternativ tekst mangler
FX50 og F07 - nesten identiske

FX07 / FX50
Disse to kameraene er nesten identiske. De eneste forskjellene er størrelse og skjermstørrelse, samt mulighet for undervannshus på FX07. FX50 er 3mm bredere, 6mm høyere og 1mm tykkere enn FX07, og veier 20g mer, men har til gjengjeld 7,6cm (3 tommer) skjerm mot FX07 sine 6.3cm (2,5 tommer).

FX07 er oppfølgeren til FX01 som ble lansert tidligere i år. Kameraene er svært like, og designmessig er det bare fargen på fronten som skiller dem. Innvendig, har kameraet nå fått 7 megapiksler, og altså den nye Venus Engine III. Venus Engine III er kraftigere enn den gamle, og gjør blant annet separate støyfjerninger både for kromatisk støy og luminiansstøy, og både før og etter prosessering av bildet. Det gjør at støynivået er dramatisk redusert.

Alternativ tekst mangler
Forskjellen på støyfjerningsmetode tidligere og med den nye Venus Engine III

En annen funksjon i den nye signalprosessoren er det Panasonic kaller iISO – intelligent ISO. Kameraet leter etter bevegelser i motivet, og dersom det oppdager slike, vil det øke ISO-verdien, for å kunne fryse bevegelsen. Bildestabilisatoren har ingen funksjon mot bevegelsesuskarphet som skyldes at motivet er i bevegelse. iISO blir derfor et tillegg til bildestabilisatoren, som utfyller der stabilisatoren kommer til kort.

Det som er fascinerende med FX07 og FX50 er at det er lommekameraer med vidvinkel tilsvarende 28mm. Det er få lommekameraer som tilbyr det, og de som gjør det har tydelig lavere bildekvalitet enn Panasonics kameraer som har fått lov å sette Leica-navnet på objektivene sine.

Akamredaktøren har alltid mast om hvor fint det er med vidvinkel, og jeg var svært fornøyd med FX01, da jeg brukte det på turen i Nepal i vår. Problemet med kameraet den gangen var alt for mye bildestøy. Det har blitt vesentlig bedre nå, og hvis Panasonics påstander holder mål, ender jeg nok med å kjøpe FX07 når det blir tilgjengelig.

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

LX2
LX2 er et litt spesielt kamera. Det har en sensor i 16:9-format, vidvinkel, 10 megapiksler, mange manuelle funksjoner og litt retro-look. Det gjør det spennende å bruke til landskaper og høye bygninger, samtidig som det er et kamera av høy kvalitet. Vi testet forgjengeren, og var meget begeistret for det. Den nye modellen har altså fått mindre støy (som vi klaget over på forgjengeren), og iISO-funksjonen. Den nye signalprosessoren tar også bort kromatisk feilbrytning fra bildene slik at dette ikke lenger er et problem.

LX2 er et entusiastkamera, som tar seg godt ut, men som ikke så lett får plass i en lomme. Ikke det at det er spesielt stort, men objektivet trekkes ikke helt inn i kameraet når det er avslått.

Skjermen på kameraet er økt fra 6,3cm (2,5 tommer) til 7,1cm (2,8 tommer). Skjermen er nå også i 16:9-format slik at det stemmer overens med sensoren. Det hadde vært plass til en enda større skjerm, dersom den var laget i 4:3-format, da det var ledig plass over og under. Kameraet støtter og 3:2-format og 4:3-format, så det hadde ikke vært bortkastet. Dette er kanskje noe de sparer til neste modell.

Videofunksjonen kan la deg ta opp i HD-oppløsning, 1280 x 720, men da bare med 15 bilder pr. sekund. Hvis du er i besittelse av en TV som støtter dette, kan du få svært skarpe videoopptak, om enn noe hakkete.

I testen vår av forgjengeren LX1, klaget vi litt på skjermen. Den er nå god i sollys, men vi fikk ikke sjekket innsynsvinkel. Oppstartstid og autofokushastighet er vanskelig å si noe sikkert om, uten å måle, så det må vente til en test.

Det er spennende med et kamera med ekte 16:9-format, men så høye som oppløsningene på kameraene er i dag, så gjør det ikke noe om kameraet beskjærer bildet over og under for å oppnå dette formatet, i stedet for å beskjære når man skal benytte 4:3, slik LX2 gjør. Faktisk vil man utnytte mer av glasset i objektivet dersom man har standard 4:3-format, og beskjærer når man trenger andre formater. Men det skal sies, til Panasonics fordel, at det er lettere å bruke 16:9 når det er standard, og i mange tilfeller er det et utrolig morsomt format å jobbe med. Det er bryter på objektivet for å bytte format, så det er veldig enkelt å endre hvis du ønsker noe mer konvensjonelt.

Kameraet skal klare 300 bilder på en lading, i henhold til CIPA-standarden.

FZ50
Dette er Panasonics nye ultrazoom, og arvtakeren etter det svært populære FZ30. FZ50 har fått alle de nye funksjonene som de andre kameraene har fått, i og med at disse er egenskaper ved den nye signalprosessoren. Kameraet i seg selv er ellers ikke blitt mye endret. Designet er det samme, og så vidt vi har kunnet bringe på det rene, er layout på knapper og liknende også de samme. Menyene har blitt litt mer avanserte, og det har kommet flere funksjoner på hurtigmenyen. Kameraet har 12x optisk zoom, med brennvidder tilsvarende 35-420mm. Det er både zoomring og fokusring på objektivet, noe de fleste finner langt enklere å bruke enn knapper, for disse funksjonene.

Det største framskrittet er kanskje det reduserte støynivået. Panasonic kameraer har lenge hatt høyere støynivå enn konkurrentene, og selv må jeg si at det har holdt meg fra å kjøpe et. Nedenfor ser du en graf som viser endring i støynivået fra FZ30 til TZ01 og FZ50. Kameraet har fått den samme oppløsningen som LX2, nemlig 10 megapiksler.

Alternativ tekst mangler
Reduksjon i støynivået i forhold til tidligere ultrazoommodeller

Det er tydelig at Panasonic fortsatt ønsker å bruke oppløsning som et salgsargument, i motsetning til for eksempel Canon som har gått den motsatte veien. Vi håper at Panasonics nyvinninger innen støyfjerning ikke spises opp av den økte oppløsningen.

Kameraet støtter fortsatt RAW. Det er tregere med RAW enn med JPEG, men langt raskere på dette kameraet enn på mange andre. På oss virker det som det er omtrent samme hastighet som på FZ30, det vil si 3-4 sekunders behandlingstid. Det gjør at du kan bruke RAW når du trenger det, men antakelig ikke vil ønske å bruke det hele tiden. I testen av FZ30 bemerket vi at raw-filene var svært store. Med høyere oppløsning har de ikke blitt noe mindre, og tar nå ca 19.3 MB hver, pluss ca1,5 MB på JPEG, så hvis du skal bruke RAW i stor grad, trenger du også stort minnekort.

Alt i alt synes vi Panasonic har lansert en imponerende serie med nye kameraer. Her har de tatt de manglene som brukere og testere har påpekt, og gjort noe med dem, i stedet for å skulle putte inn en masse funksjoner som ingen trenger. Det er derfor ikke enorme oppgraderinger fra tidligere versjoner, men nyttige oppgraderinger. Designet er det samme, så hvis du har et Panasonic-kamera i samme klasse fra før, og vil oppgradere til nyeste modell, trenger du ikke lære deg alt på nytt.

Vi har ikke fått veiledende priser eller leveringstid for disse kameraene ennå. kameraene kommer i flere forskjellige farger. Ta en kikk i produktguiden for de enkelte kameraene for å se hvilke farger som vil bli tilgjengelige.

Litt om objektivene
Panasonic utstyrer kameraene sine med objektiver av høy kvalitet. De har vist at de kan levere kompakte objektiver med vidvinkel, eller med lang tele. Alle objektivene har merkenavnet Leica, som vi assosierer med det ypperste man kan få tak i, og det er selvfølgelig også årsaken til at Panasonic har valgt å samarbeide med Leica. Det er vel ingen som forventer at kvaliteten på objektivet til et kompatkkamera i 3000-kronersklassen skal være på høyde med det aller hvasseste til ti ganger prisen, men hvordan ligger det hele an?

Faktum er at det er ikke Leica som lager disse objektivene. Det er Panasonic. Leica godkjenner prosessen og resultatet. Det betyr at det nesten er et Leica-objektiv, laget på lisens av Panasonic, og deretter solgt til Panasonic.

Men alt dette trenger man ikke å forholde seg til, egentlig. Saken er den at objektivene i stor grad holder høy kvalitet, og selv om vi alltid ønsker oss høyere kvalitet, er det godt innenfor det vi kan forvente i denne prisklassen. Dette er konklusjonen vår etter å ha testet en rekke Panasonic-kameraer. Det er derfor viktigere å lese tester og andres erfaringer, enn å se på merket på objektivet. Ikke la deg lure, selv om det står tradisjonsrike navn på dem. Mange av de gamle store, gjør det samme, men til den prisen disse kameraene må ha, så kan nok verken Leica eller Carl Zeiss gjøre underverker.

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen