"Nye" internett skal testes ut

En rekke av verdens største nettsider, inkludert Facebook, Google og Yahoo, er blitt enige om å sette i gang en verdensomfattende test av IPv6, på en såkalt «World IPv6 Day». Selskaper som Akamai og Limelight Networks skal også delta i denne testen. Det er organisasjonen Internet Society (ISOC) som er sponsor for tiltaket.

Meningen er at testdeltakerne skal sette opp IPv6-trafikk på deres nettsider på onsdag 8. juni 2011, og at testen skal vare i 24 timer.

Det skal nå være under 5 prosent igjen av IPv4-adresser, og ifølge denne nedtellingen skal det kun være noen få uker i igjen til alle IPv4-adresser er blitt delt ut.

IPv6-traffikk utgjør per i dag en svært liten del av hele trafikken på internett, ifølge Arbor Networks. Spørsmålet som stilles er om ytelsen på store nettsteder vil opprettholdes med dominerende IPv6-trafikk.

Det er anslått at 0,05 prosent av nettbrukere kommer til å oppleve trege nettforbindelser eller at de vil få problemer med å besøke enkelte nettsider på den tiden testen pågår, dette på grunn av feilkonfigurert eller dårlige nettverksutstyr som brukes i de tusen hjem.

Google og Facebook er allerede i gang med bruk av IPv6-trafikk, men dette skal foreløpig ikke gjelde nettsteder med høy trafikk, eksempelvis google.com og youtube.com. På «World IPv6 Day» skal det brake løs.

For å kunne koble seg til internett må en enhet (eksempelvis en PC) ha en unik IP-adresse

Fakta:
Dagens IPv4-system er 32-bit og gir 4.2 milliarder (232) adresser. IPv6-systemet er 128 bit og gir 2128 adresser.

I 1980 mente mange at 4,2 milliarder IP-adresser var mer enn nok, men nå viser seg at situasjonen blir akutt allerede i løpet av dette året.

Flere eksperter har likevel slått fast at det ikke vil oppstå noen krise for internett.

(Kilde: Networkworld)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen