Nye Intel Centrino lansert

Alternativ tekst mangler
Skjematisk oversikt over Centrino "Napa"
(Klikk for større bilde)

Det nye ved Centrino-plattformen denne gangen er som mange vet at prosessoren har fått en ekstra kjerne, samt at prosessteknologien har gått ned fra 90 nm til 65 nm. Busshastigheten har også økt fra 533 MHz til 667 MHz effektivt. I tillegg til at busshastigheten er økt er det nå mulig å bruke minnemoduler som kjører på samme frekvens som bussen, nemlig DDR2-667-spesifiserte moduler.

Brikkesettet er oppgradert fra 915+ICH6-M til 945+ICH7-M. 945GM er brikkesettet med integrert grafikk, som er oppgradert fra GMA900 til GMA950. Dette skal ifølge Intel gi en markant ytelsesøkning i forhold til den forrige generasjonen. Som om ikke det var nok mener Intel at strømforbruket er redusert med inntil 28 %.

Som den forrige generasjonen benyttes PCI Express-grensesnitt mot skjermkortene, og som på stasjonære maskiner er det snakk om PCI Express x16.

Den trådløse delen er også oppgradert. Denne gangen er det kun ett alternativ på denne fronten: 3945abg. Også denne har fått et PCIe-grensesnitt, og dermed har det nå kommet til en ny mini-PCIe-slott. I forhold til den eldre utgaven 2915abg har det nå kommet støtte for CCX 4.


Alternativ tekst mangler

Core Duo = doble kjerner
Det er prosessoren som er det mest interessante i denne oppgraderingen. Som nevnt er det nå to kjerner i prosessoren. L2-cachen er på 2 MB og er delt mellom de to kjernene. Av andre nyheter som nevnes er SSE3-støtte, raskere flyttallsberegninger og nye strømsparingsegenskaper. Intel hevder at nye strømsparingssystemer forbedrer batterikapasiteten i forhold til forrige generasjon.

Selve kjernen er i seg selv forholdsvis lik Pentium M "Dothan", slik at Core Solo-prosesoren som fortsatt bare har den ene kjernen, vil ha tilnærmet lik ytelse "Dothan" på den samme klokkehastigheten.

Dessverre støtter ikke Intel Core-prosessorene 64-bit-instruksjoner. For dette må man vente på neste generasjon - kodenavn "Merom", som er ventet senere i år.

Det har også dukket opp en test av den nye plattformen som inneholder mye informasjon om både spesifikasjoner og ytelse:


(Kilde: Intel)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen